Pleidooi

CDA-afdelingen sturen brandbrief naar partij: steun Omtzigt en stap niet in Rutte IV

Pieter Omtzigt staat na zijn beëdiging als Tweede Kamerlid de pers te woord. Beeld Werry Crone
Pieter Omtzigt staat na zijn beëdiging als Tweede Kamerlid de pers te woord.Beeld Werry Crone

Ongeveer twintig CDA-afdelingen hebben een brandbrief ondertekend aan het partijbestuur en de Eerste- en Tweede Kamerfractie. Daarin spreken zij hun steun uit voor Pieter Omtzigt en vragen de afdelingen om niet deel te nemen aan een kabinet Rutte IV.

De brief, die naar buiten kwam via The Post Online, is onder meer getekend door afdelingen uit Limburg, Brabant, De Achterhoek, Gelderland en Friesland. Ook de jongerenafdeling CDJA heeft de brief ondertekend.

In de verklaring valt te lezen dat volgens de afdelingen een deelname van het CDA aan een kabinet Rutte IV ‘geen optie is’: ‘Mark Rutte is de verpersoonlijking van deze neergang van democratische waarden. De geloofwaardigheid van de overheid is onder zijn leiding aangetast. De waarheid is voor hem geen uitgangspunt gebleken, maar een optie. De tijdgeest van nu vraagt om een open en transparante bestuursstijl. Deelname van het CDA aan een kabinet Rutte IV is voor ons derhalve ongeloofwaardig en geen optie.’

CDA in oppositie

Naast de ‘expliciete steun voor Pieter’ schrijven de afdelingen dat het CDA het land ook ‘waarachtig kan dienen’ vanuit de oppositie. ‘Regeren is voor het CDA haast een tweede natuur geworden, maar het mag niet ten koste gaan van ons eigen verhaal. Het land verkeert momenteel in de grootste crisis na de Tweede Wereldoorlog. Er is een gedegen bestuur nodig dat gaat werken aan herstel. Verantwoordelijkheid dragen, past bij het CDA, maar het land waarachtig dienen kan ook vanuit de oppositie, vanuit de kaderstellende en controlerende rol die de Tweede Kamer weer veel steviger moet oppakken.’

Lees ook:

Na de nieuwe doofpotverwijten zitten de coalitiepartijen en Rutte in hetzelfde schuitje

Niet alleen premier Rutte, maar alle vier coalitiepartijen liggen onder vuur na nieuwe onthullingen over de toeslagenaffaire.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden