Verkiezingen
Burger krijgt meer invloed bij verkiezingen waterschappen
Het is D66 en GroenLinks gelukt: hun wetsvoorstel om belangenorganisaties minder invloed te geven in de waterschappen, is aangenomen.
De verkiezingen voor de waterschappen worden democratischer. De burger krijgt meer invloed op wie er in de besturen komen. Dit is het gevolg van een initiatiefwet van D66 en GroenLinks, die dinsdag is aangenomen door de Eerste Kamer.
Nu is het nog zo dat vertegenwoordigers van de agrarische sector, het bedrijfsleven en natuurorganisaties gereserveerde plaatsen hebben in de waterschappen, de zogeheten ‘geborgde zetels’. Het gaat om zeven tot negen plekken per waterschap (een bestuur kent tussen de achttien tot dertig zetels). De agrarische sector en de natuurorganisaties houden er ieder per waterschap twee over.
Tijdens een hoofdelijke stemming in de Eerste Kamer kreeg het voorstel 37 stemmen; 32 senatoren waren tegen, onder wie de leden van regeringspartijen VVD en CDA.
Aan de stemming in de Eerste Kamer ging een lang en taai proces vooraf, waarin voor- en tegenstanders stevig lobbyden. In het aanvankelijke plan van D66 en GroenLinks zouden alle geborgde zetels in de besturen verdwijnen, maar tijdens het debat in de Tweede Kamer, eerder dit jaar, bleek daar onvoldoende steun voor. De wet die nu is aangenomen is daarom een iets afgezwakte versie. Laura Bromet (GroenLinks) is desondanks tevreden: “Dit wetsvoorstel is een enorme systeemverandering, een nieuwe stap in het democratischer maken van de waterschappen.”
Het is overigens nog de vraag wanneer de vernieuwing van kracht wordt. Mogelijk lukt dat niet meer voor de komende verkiezingen van maart volgend jaar. In dat geval zouden de geborgde zetels pas verdwijnen per 2027.
Lees ook:
Weg met de geborgde zetels bij de waterschappen
Opinie van Patrick Jansen: ‘Zonder geborgde zetels wordt het voor waterschappen makkelijker om de biodiversiteitsbeloften waar te maken, met de snelheid die noodzakelijk is.’