Asielbeleid

Broekers-Knol draait omstreden regeling voor alleenstaande asielkinderen terug

 Demissionair Staatssecretaris Ankie Broekers-Knol van justitie en veiligheid (VVD). Beeld ANP
Demissionair Staatssecretaris Ankie Broekers-Knol van justitie en veiligheid (VVD).Beeld ANP

Het wordt weer makkelijker voor alleenstaande asielkinderen om herenigd te worden met hun ouders en broers en zussen. Staatssecretaris Ankie Broekers-Knol draait een omstreden regeling die dat verhinderde terug.

Jeannine Julen

Ze wist er maandenlang niets vanaf, kreeg er pas in maart lucht van. Het was de zelfstandig opererende Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) (verantwoordelijk voor asielprocedures) die deze werkwijze toepaste. En zij ziet er nu meteen van af. Met zinnen van die strekking trekt staatssecretaris Ankie Broekers-Knol van justitie en veiligheid in een Kamerbrief haar handen af van een maandag door NRC Handelsblad onthulde omstreden beleidswijziging. Die maakte het voor bijna alle alleenstaande asielkinderen plots onmogelijk om herenigd te worden met hun ouders, omdat ze al ondergebracht waren bij familie.

Die beleidswijziging draait de staatssecretaris nu dus terug. De aanpassing treft veel meer kinderen dan ze aanvankelijk dacht, voert ze aan als reden. 207 in totaal, ontdekte ze naar eigen zeggen pas maandag. En hun zaken zijn te divers om, zoals nu gebeurt, categoraal af te wikkelen, aldus de staatssecretaris. Asielkinderen van wie het verzoek tot gezinshereniging eerder is afgewezen, kunnen nu alsnog een beroep doen op de oorspronkelijke regeling. Mits zij ‘evident alleenstaand zijn’. Dat betekent, zo licht een woordvoerster toe, dat een verzoek tot gezinshereniging in uitzonderlijke gevallen toch kan worden afgewezen. Bijvoorbeeld als een grootouder in het land van herkomst de voogdij heeft over het asielkind, dat jarenlang heeft opgevoed en het verzoek is om de biologische ouders over te laten komen.

Broekers bleef afwijzingen handhaven

Maandag klonk vanuit het ministerie van justitie een ander verhaal. Toen sprak het ministerie, net als NRC, over een beleidswijziging voor alleenstaande asielkinderen. Of iets nauwkeuriger gezegd: een correctie op eerder beleid over die asielkinderen. Inmiddels is de rol van Broekers-Knol kleiner en rept het ministerie liever over de ‘werkwijze van de IND’. Dat de Tweede Kamer niet werd ingelicht, had te maken met de aard van de wijziging (een correctie), was het verhaal op maandag ook. Maar een dag later voert de staatssecretaris in haar brief aan lange tijd niets te hebben geweten van de problematiek omtrent alleenstaande asielkinderen.

Het begon allemaal bij een specifieke zaak in 2019, schrijft Broekers-Knol. De IND was van mening dat de situatie van het betreffende asielkind zo uitzonderlijk was dat het geen recht had op gezinshereniging. De rechter gaf de IND daarin gelijk. En met die uitspraak in de hand ging de dienst in ‘enkele’ vergelijkbare zaken op dezelfde wijze te werk, schrijft de staatssecretaris. Daardoor ontstond een ‘meer generiek gehanteerde werkwijze’. In het najaar van 2020 trok stichting Nidos aan de bel. Pas in maart bereikte een nota over de kwestie de staatssecretaris.

Broekers-Knol erkent dat ze in maart in afwachting van verder onderzoek de categorale afwijzing van verzoeken tot gezinshereniging bleef handhaven. Ondanks waarschuwingen van de IND-leiding zelf die volgens Broekers-Knol dit beleid op eigen initiatief uitvoerde. Een IND-leidinggevende zou volgens NRC hebben gezegd: “Bij de staatssecretaris zijn de juridische en praktische kwetsbaarheden bekend.”

Lees ook:

Kamer wil uitleg van Broekers-Knol over aanscherping gezinshereniging asielkinderen

Een aanpassing van de wet door staatssecretaris Broekers-Knol heeft negatieve gevolgen voor honderden alleenstaande asielkinderen. De Tweede Kamer was niet van de wijziging op de hoogte.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden