Den Haag

Brabantse ondernemer Eric Wetzels is nieuwe partijvoorzitter VVD

Jeanette Baljeu (rechts) met Eric Wetzels (links) tijdens het voorjaarscongres van de VVD in het congrescentrum Papendal.   Beeld ANP /  ANP
Jeanette Baljeu (rechts) met Eric Wetzels (links) tijdens het voorjaarscongres van de VVD in het congrescentrum Papendal.Beeld ANP / ANP

De VVD-leden hebben met ruime meerderheid Eric Wetzels (63) tot nieuwe voorzitter van de partij gekozen. Met 68 procent van de stemmen versloeg hij de voorkeurskandidaat van het VVD-bestuur, Onno Hoes.

Esther Lammers

Met de keuze voor een niet Haagse ingewijde geven de VVD’ers een duidelijk signaal af. De uit Oosterhout afkomstige ondernemer Wetzels voerde namelijk campagne met de boodschap dat hij kritisch is op de partijtop. De nieuwe voorzitter verwijt de partij geen voeling meer te hebben met de achterban. Wetzels is voornemens dit te herstellen.

Van de 26.000 VVD-leden heeft 44 procent afgelopen week digitaal zijn stem uitgebracht. De digitale verkiezing kon via de VVD-site overigens makkelijk worden gehackt, zo bracht nieuwsradio BNR donderdag aan het licht. Het VVD-partijbureau reageerde hier evenwel nuchter op. Volgens een woordvoerder heeft het bestuur “alle vertrouwen in de verkiezing, het proces en de uitkomst”.

Klapmachine

Bij het CDA ontstond in 2020 nog grote tumult toen bij het CDA de digitale verkiezing voor het partijleiderschap nogal gebrekkig bleek te zijn geweest. Diverse leden kregen de melding dat ze op een andere kandidaat hadden gestemd, dan ze wilden. Deze kwestie is nooit helemaal opgelost.

Wetzels is verheugd over de uitslag. Op zijn Twitter-account kwam vrijwel direct te staan dat hij VVD-voorzitter is. “Het is ons gelukt. Met jullie enthousiasme, steun en ideeën gaan we aan de slag om de partij verder te brengen”, meldde hij. Wetzels is eigenaar van een bedrijf in fluorplastics. Hij sloot zich onlangs aan bij de interne critici die de partij een ‘klapmachine’ vonden geworden. Vooral ondernemers zien in het beleid van Rutte weinig meer terug van de ondernemerspartij die de VVD altijd is geweest.

Onno Hoes was enige maanden interim-voorzitter van de VVD. Hij hoopte als zeer ervaren bestuurder de leden voor zich te kunnen winnen. Hoes benadrukte eveneens dat hij een nieuwe impuls aan de VVD wilde geven, maar de leden kozen toch voor Wetzels.

Lees ook:

Stikstofstemming VVD legt tweedeling partij bloot

Met de afwijzing van de stikstofplannen tikken VVD-leden premier Rutte en de VVD-top op de vingers voor het uitvoeren van ‘D66-fantasieën”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden