Noord-Brabant

Brabantse CDA-gedeputeerden stappen op om aanpak stikstofcrisis

Beeld Hollandse Hoogte / EPA

Twee CDA-gedeputeerden van de provincie Noord-Brabant hebben per direct hun ontslag ingediend vanwege het landbouwbeleid. Renze Bergsma en Marianne van der Sloot laten weten niet meer “geloofwaardig” te kunnen functioneren, omdat de verschillen tussen de opvattingen van de CDA-fractie en het bestuursakkoord te groot zijn geworden.

Het college in Brabant bestaat naast het CDA uit VVD, D66, GroenLinks en PvdA. Dat kreeg de afgelopen tijd veel kritiek vanuit de agrarische sector, omdat veehouders uiterlijk 1 april 2020 nieuwe vergunningen moeten hebben aangevraagd voor milieuvriendelijkere stalsystemen. Boeren willen langer de tijd. Ook het CDA wil hen meer tijd gunnen, maar de andere coalitiepartijen gaan daar niet in mee.

VVD-gedeputeerde Christophe van der Maat laat weten nu niet te gaan onderhandelen over een nieuw provinciebestuur. “De politiek moet nu niet met zichzelf bezig zijn, maar met het oplossen van een impasse die heel Brabant treft. Wij wachten de wijze waarop de CDA-fractie met deze situatie omgaat af.” De taken van Bergsma en Van der Sloot worden binnen het college opgevangen.

Lees ook: 

De zogenaamd schone stal is net zo vervuilend als de traditionele stal

Minder stikstof in de mest betekent meer stikstof in de lucht. De milieuvriendelijke stal levert amper milieuwinst op. Dit komt doordat milieutechnieken in veestallen niet of slecht werken.

Provinciaal CDA in opstand tegen nieuwe landbouwkoers

In de provinciale fracties van het CDA is tumult ontstaan over het plan dat Nederland niet langer – na de Verenigde Staten – de tweede landbouwexporteur ter wereld moet willen zijn.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden