Sociale media

Boze politie overweegt aangifte tegen Thierry Baudet om ‘Marokkanen-tweet’

Thierry Baudet (FvD) op zijn telefoon in de Tweede Kamer.  Beeld ANP
Thierry Baudet (FvD) op zijn telefoon in de Tweede Kamer.Beeld ANP

De politie gaat onderzoeken of er aangifte kan worden gedaan tegen Forum-leider Thierry Baudet vanwege zijn ‘Marokkanen-treintweet’ van afgelopen vrijdag, aldus een woordvoerder van de Landelijke Eenheid.

Wendelmoet Boersema

Baudet beweerde vrijdagavond in een tweet en op Instagram dat twee “dierbare vriendinnen” van hem waren lastig gevallen door vier Marokkanen in de trein. Ook schreef hij: “Aangifte doen natuurlijk zinloos. Oh lieve, kinderlijk naïeve Nederlanders! Stem nou toch eindelijk voor verandering. Breek los uit politiek correct gelul! Red dit land! #FVD. “

Na grote ophef op sociale media – van zowel voor- als tegenstanders van Forum – reageerden zowel NS als ooggetuigen dat er geen sprake was geweest van lastigvallen, maar van een kaartcontrole door controleurs in burger en één agent. De vrouwen in kwestie wilden hieraan eerst niet meewerken. Volgens een ooggetuige lieten ze pas na tussenkomst van de agent hun kaartjes zien. In de trein wordt vaker gecontroleerd door NS-personeel in burger, om zwartrijders beter te kunnen betrappen.

Maandagmiddag reageerde Baudet in een verklaring op Facebook. Daarin schrijft hij dat hij het bericht ‘te snel en te stevig’ op Twitter heeft geplaatst. Baudet zegt in de verklaring dat hij ‘de kwestie te haastig in een bredere politieke context’ heeft getrokken: “De context namelijk van de gevolgen van de massale immigratie, integratieproblemen en het gebrek aan veiligheid dat vele Nederlanders daardoor dagelijks zien en ervaren. Uiteraard heb ik niemand willen beschuldigen die geen blaam treft. Dit heb ik de NS inmiddels ook laten weten.” Hij maakt geen excuses voor de valse beschuldiging van ‘vier Marokkanen'.

Groepsbelediging

Een aangifte zou eventueel mogelijk zijn vanwege laster, of groepsbelediging of discriminatie op grond van ras. Juridisch zitten er veel voetangels aan. Een proces zoals tegen Geert Wilders, waar momenteel de hogere rechter zich breekt over de vraag over de PVV-leider straf verdient voor zijn ‘minder Marokkanen-uitspraak’ in verkiezingstijd van maart 2014, zal er waarschijnlijk niet snel komen.

Baudet veroorzaakte eerder ophef met een tweet, over de paspoortloze Daniël Buter (in Nederland geboren, Dominicaanse wortels) die geen ‘Amsterdammer’ zou zijn. Een FvD-statenlid ging vorig jaar op sociale media tekeer tegen de vermeend niet-Nederlandse daders van een groepsverkrachting in Den Bosch.

De partij Denk wil een debat over de uitspraak van Baudet. Mocht ze hiervoor de handen op elkaar krijgen, dan zou de Kamer dus debatteren over de vraag wat het kabinet vindt van Baudets uitlating. De vier fractieleiders willen dat Baudet excuses maakt, meldde De Telegraaf maandag. GroenLinks-leider Jesse Klaver wil dat ook. “Dit is wat extreemrechts doet: racistische drek de wereld inslingeren zodat iedereen ermee bezig is”, tweette hij. Acteur Nasrdin Dchar reageerde met een open brief op sociale media aan de ‘kwaadaardige politicus’ Baudet.

‘Ernstig overstuur’

Baudet blijft er in zijn reactie bij dat de vrouwen zich geïntimideerd en lastiggevallen voelden. De legitimatie van de controleurs ‘bevreemdde de vrouwen’, omdat die er afwijkend zou hebben uitgezien. “Dat gaf de vrouwen weinig vertrouwen. Toen ze dat kenbaar maakten, werd gedreigd ‘hen mee te nemen’. Van de-escalatie van de zijde van het personeel was volgens hen geen sprake.” Het NS-personeel zou na de controle “op een voor de vrouwen intimiderende manier om hen heen” hebben gehangen. “De vrouwen in kwestie hebben zich zowel het restant van de treinreis, als na het uitstappen zeer onveilig gevoeld. Ernstig overstuur hebben ze mij over de kwestie verteld en dat heeft me geraakt.”

Lees ook:

Thierry Baudet tegen Stevo Akkerman: ‘Ergens vind jij de ineenstorting van de westerse beschaving heerlijk’

FvD-leider Thierry Baudet en Trouw-columnist Stevo Akkerman ‘kijken elkaar eens in de ogen’ en belanden in een twistgesprek.

Ongrijpbaar, paradoxaal, pragmatisch: wie is Thierry Baudet?

Wie is Thierry Henri Philippe Baudet, de man die op 20 maart 2019 bij de Statenverkiezingen de meeste stemmen kreeg? En hoe is zijn denkwereld gevormd? Een profiel.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden