Bouw voor middenklasse krijgt impuls

Een nieuwbouwproject in Den Haag zuidwest  Beeld Phil Nijhuis
Een nieuwbouwproject in Den Haag zuidwestBeeld Phil Nijhuis

Het is een grote opgave voor het kabinet: de woningnood. Er worden nu kleine stapjes gezet om die aan te pakken.

Marno de Boer

Via kleine stapjes probeert het kabinet iets te doen aan de krapte op de woningmarkt. Het meest in het oog springt een woningbouwfonds van een miljard euro. Met dat geld kunnen gemeenten subsidie krijgen voor de bouw van betaalbare huizen voor de middenklasse. Het geld kan ook gebruikt worden voor infrastructuur om de wijk bereikbaar te maken of voor maatregelen om stikstofuitstoot te compenseren.

De woningnood is een van de grote opgaven voor dit kabinet. De Troonrede sprak over de behoefte van burgers aan een ‘betaalbaar huis’. Voor de oppositie zal dat een van de punten worden om het kabinet op aan te vallen. De ambitie om jaarlijks 75.000 woningen te bouwen lijkt niet haalbaar omdat het aantal vergunning-aanvragen dit jaar terugloopt.

Stef Depla, burgemeester van Breda en voorzitter van de organisatie van veertig grootste Nederlandse gemeenten, is tevreden met het geld. Volgens hem zijn er veel mogelijkheden het geld zinvol te besteden.

De stijging van de verhuurderheffing die woningcorporaties moeten betalen, wordt voorlopig een halt toegeroepen. Omdat het bedrag gekoppeld is aan de huizenprijzen zou de heffing volgend jaar met 9 procent stijgen. Van dat bedrag van 158 miljoen euro krijgen de corporaties 100 miljoen euro terug. Daarmee moeten ze extra sociale huurwoningen gaan bouwen.

Een aantal maatregelen moet de positie van sociale huurders met lagere inkomens verbeteren. De huurstijging wordt minder afhankelijk van de huizenprijzen en meer van iemands inkomen. Scheefwoners gaan dan wel meer betalen. Daarnaast wordt de inkomensnorm waaronder samenwoners een huis kunnen huren verhoogd van 38.000 naar 42.000 euro. Die van eenpersoonshuishoudens daalt, van 38.000 naar 35.000 euro.

Andere ideeën zitten nog in de plannenfase. Minister Ollongren overweegt de overdrachtsbelasting te schrappen voor starters, terwijl beleggers vanaf hun derde woning mogelijk met een hoger tarief dan de huidige 2 procent te maken krijgen.

Lees ook: Er komen minder nieuwbouwhuizen op de markt

Waar moeten we straks wonen? Als de daling van het aantal vergunningen voor nieuwbouwwoningen doorzet, loopt het tekort aan nieuwe huizen verder op. De jaarlijkse bouwambitie komt in gevaar.

Overheid, neem regie over de woningmarkt

Wonen is een grondrecht, dat laat je niet aan de markt, betogen Tweede Kamerlid Henk Nijboer (PvdA) en Matthijs van Neerbos (adviseur PvdA).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden