Stalbranden

Boeren worden verplicht grootschalige sterfte van dieren te melden

Bij een zeer grote stalbrand in Streefkerk kwamen 1500 varkens om.Beeld ANP

Veehouders moeten het voortaan melden bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) als er op hun bedrijf grote hoeveelheden dieren zijn omgekomen. Op die manier wil minister Carola Schouten van landbouw meer inzicht krijgen in waarom dieren overlijden, en zo onder meer stalbranden voorkomen.

De meldingen die boerenbedrijven bij de NVWA moeten doen, gelden niet alleen voor stalbranden, maar voor alle incidenten waarbij veel dieren om het leven komen. De komende tijd gaat het ministerie uitzoeken of er ook sancties op komen te staan als boeren grootschalige sterfte onder dieren niet melden.

De afgelopen zomer waren er veel stalbranden. In Streefkerk kwamen 1500 varkens om het leven en in Nijkerk stierven duizenden ­kippen bij een brand. Volgens ­Wakker Dier kwamen de afgelopen tien jaar 1,5 miljoen dieren om bij stalbranden.

Schouten noemt het leed na iedere stalbrand ‘enorm’. “Voor de dieren, de veehouder en diens familie, hulpverleners en omwonenden.” De afgelopen tijd sprak zij al met stalhouders en de komende tijd wil zij van onder meer van dierenwelzijnsorganisaties horen hoe die denken dat stalbranden voorkomen kunnen worden.

Kortsluiting vaak de oorzaak

Vaak is kortsluiting de oorzaak van brand. Schouten maakte gisteren bekend dat vrijwel alle veebedrijven de afgelopen twee jaar een elektrakeuring hebben gehad. Ook zijn bij veel stallen de elektromotoren thermisch beveiligd, zodat die minder makkelijk vlam vatten.

In de helft van de stalbranden is de schade zo groot dat niet meer valt na te gaan hoe de brand is ontstaan. Meestal vermoeden de boeren dan ook kortsluiting. Brandweer Nederland roept alle brandweerregio’s op om de oorzaken zoveel mogelijk te onderzoeken.

Lees ook:

De nachtmerrie van boer en brandweerman: een stalbrand

Jaarlijks zijn er tientallen stalbranden waarbij duizenden dieren omkomen. Een actieplan moet stallen veiliger maken.

Met deze nieuwe maatregel wil de Dierenbescherming de vele stalbranden aanpakken

Boeren die hun Beter Leven-sticker willen behouden in de supermarkt, moeten binnenkort een bliksemafleider op hun stal installeren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden