Nieuws Máxima

Blok wil geen bemoeienis met de agenda van Máxima

Koningin Maxima spreekt met de Amerikaanse president Donald Trump en zijn dochter Ivanka Trump tijdens een discussie over vrouwen op de werkvloer bij de G20. Beeld AFP

Een groot deel van de Kamer wil dat het kabinet Máxima kritischer volgt bij ontmoetingen met controversiële personen.

De functie van koningin Máxima bij de Verenigde Naties moet ver blijven van politieke gevoeligheden, daar zijn het kabinet en de Tweede Kamer het over eens. Maar hoe dat had moeten gebeuren rond de controversiële ontmoeting met de Saudische kroonprins Mohammad bin Salman, daarover verschillen minister van buitenlandse zaken Stef Blok en vrijwel de gehele Kamer sterk van mening.

Tijdens een debat maandagavond zei Blok dat Máxima haar eigen agenda als VN-vertegenwoordiger inclusieve financiering voor ontwikkeling afwerkt, en dat zij daarin andere heikele thema’s mijdt. “Toen de koningin tien jaar geleden aan deze belangrijke functie begon, is afgesproken dat zij zich richt op dit belangrijke werk, terwijl de Nederlandse regering indien nodig mensenrechten aan de orde stelt. Dat vermengen we niet.”

Koningin Máxima in gesprek met de Saudische kroonprins Mohammad bin Salman. Beeld *

Zo’n strikte scheiding is in de praktijk niet vol te houden, vindt een groot deel van de Kamer. Met uitzondering van Sven Koopmans, als VVD’er partijgenoot van minister Blok, verwijten partijen het kabinet dat een gesprek van Máxima op het wereldtoneel onvermijdelijk in een bredere politieke context wordt getrokken. Volgens Sjoerd Sjoerdsma (D66) kon de Saudische regering zo doen alsof alles pais en vree is in de relatie met Nederland, enkele dagen nadat de VN hadden geconcludeerd dat Bin Salman een belangrijke rol had bij de moord op journalist Jamal Khashoggi. “De Saudi’s zeggen dat de koningin en Bin Salman ook hebben gesproken over zaken van bilateraal belang.”

Onvermijdelijk

Het is volgens Blok onvermijdelijk dat Máxima ook langsgaat bij leiders met een niet al te beste reputatie op het gebied van mensenrechten. Dat zijn vaak juist ook de landen waar vrouwen minder toegang hebben tot een eigen bankrekening of kredieten voor het beginnen van een onderneming. “Als de koningin niet met vertegenwoordigers mag spreken van landen die de mensenrechten schenden, kan zij haar functie niet uitoefenen.”

Een groot deel van de Kamer wil dat het kabinet in de toekomst toch een kritischer afweging maakt, als er weer een ontmoeting tussen Máxima en een controversiële leider op de agenda staat. Blok houdt dat af, want een plotse afzegging van een gesprek door Máxima zou haar rol ook politiseren.

Blok noch de Kamer wil het zover laten komen dat Máxima haar functie moet opgeven. Beiden gaven maandag hoog op over het belang van het werk dat de koningin doet. Volgens Blok komt dit in gevaar als partijen hun zin krijgen dat elk gesprek van de koningin langs een politieke meetlat wordt gelegd. Kamerleden zeggen dat juist Blok de koningin in de politieke problemen brengt. Raymond de Roon (PVV) vreest dat het onwenselijk wordt dat Máxima de VN-functie vervult, ‘als de regering haar niet uit de wind wil houden’.

Lees ook:

Het gesprek van Máxima en Bin Salman is een grote fout van het Nederlandse kabinet

Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Lid van het koningshuis én een eigen carrière: het is vragen om problemen

Achter de vraag of koningin Máxima nou wel of niet met de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman kon afspreken schuilt een dieper probleem. Lidmaatschap van het Koninklijk Huis blijkt niet goed verenigbaar met een belangrijke functie. Vroeg of laat ontstaat discussie over botsende belangen.

Saudische popster-prins heeft zijn eigen pr-machine

Kroonprins Mohammed bin Salman vijzelt met slimme pr het imago van zijn land op.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden