Formatie

Blok, Kamp en Knapen willen niet terug in nieuw kabinet

Demissionair Minister Stef Blok van economische zaken en klimaat (VVD). Beeld ANP
Demissionair Minister Stef Blok van economische zaken en klimaat (VVD).Beeld ANP

De ministers Stef Blok (economische zaken, VVD), Henk Kamp (Defensie, VVD) en Ben Knapen (buitenlandse zaken, CDA) willen niet terugkeren in een nieuw kabinet. ‘Het is echt even, omdat de nood aan de man was’, zei Knapen (70) vrijdag voor het begin van de ministerraad.

ANP

Hij volgde Sigrid Kaag vorige maand op. Zij stapte op nadat de Tweede Kamer het evacuatiebeleid in Afghanistan had afgekeurd. Knapen was eerder staatssecretaris van Buitenlandse Zaken. Donderdag werd bekend dat VVD, D66, CDA en ChristenUnie gaan onderhandelen over een doorstart van het huidige demissionaire kabinet.

Ook minister van Defensie Henk Kamp (69) is niet beschikbaar. Hij volgde in september CDA-minister Ank Bijleveld op nadat de VVD een beroep op hem had gedaan. Ook Bijleveld had van de Kamer een motie van afkeuring aan de broek gekregen wegens Afghanistan. Kamp is sinds 2002 op verschillende departementen en in verschillende kabinetten minister geweest.

"Ik wil niet terugkeren in een nieuw kabinet. Ik heb negen jaar minister mogen zijn en het is een bijzondere eer, maar het is ook mooi als het eens tijd voor wat anders is", zegt Blok (56). Hij wilde eigenlijk al in 2017 stoppen na het tweede kabinet-Rutte, maar werd in het voorjaar 2018 gevraagd om terug te keren als minister van Buitenlandse Zaken. Hij moest Halbe Zijlstra opvolgen omdat die had gelogen over een ontmoeting met de Russische president Vladimir Poetin.

Knops en Vijlbrief willen wel door

De demissionaire staatssecretarissen Raymond Knops (CDA) en Hans Vijlbrief (D66) laten doorschemeren dat zij een positie in een nieuw kabinet wel ziet zitten. “Ik heb in ieder geval heel veel zin, ook na vier jaar in het kabinet, om dit werk te blijven doen”, zegt Knops desgevraagd. “En als het niet zo is, dan is het niet zo.”

Nu de vier coalitiepartijen uit het kabinet-Rutte III samen gaan onderhandelen over een nieuw kabinet, rijst de vraag welke bewindspersonen straks weer op het bordes staan. “Uit het feit dat ik het uitstekend naar mijn zin heb, kunt u denk ik wel wat afleiden”, zegt Knops daarover. “Ik zit nog vol energie.”

Vijlbrief (staatssecretaris van financiën) laat de deur ook open. “Ik luister altijd wel als iemand iets vraagt aan me. Maar dat zien we dan wel.” Of hij ‘ja’ zegt “hangt van de post af. Als het bij mij past en als ik er verstand van heb, dan doe ik het. En anders niet”. Maar het is “natúúrlijk altijd denkbaar”.

Ook Vijlbrief zit namens zijn partij formeel in de Kamer, hij zit in het formatieteam van D66 en is als staatssecretaris verantwoordelijk voor de door crises geplaagde Belastingdienst. “Dus ik ben nu even met andere dingen bezig.”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden