Softdrugs

Bezit hasj en wiet kan tóch verboden worden

 Rijen voor de coffeeshops in de Haagse Herenstraat, toen het kabinet in maart besloot de shops te sluiten vanwege het coronavirus. Beeld ANP
Rijen voor de coffeeshops in de Haagse Herenstraat, toen het kabinet in maart besloot de shops te sluiten vanwege het coronavirus.Beeld ANP
Niels Markus

Het gebruik en bezit van softdrugs na acht uur ’s avonds kan toch verboden worden, ondanks het gedoogbeleid. Minister Ferd Grapperhaus van justitie liet de Tweede Kamer maandag per brief weten dat de Opiumwet hiervoor niet aangepast hoeft te worden.

Het kabinet verbiedt tijdens de ‘gedeeltelijke lockdown’ het bezit en gebruik van drank en drugs op straat tussen 8 uur ’s avonds en 7 uur ’s ochtends. Toen het kabinet de maatregel presenteerde werd, onder meer vanuit het ministerie van justitie zelf, erop gewezen dat handhaving van dit verbod in strijd zou zijn met het gedoogbeleid.

Om het verbod toch mogelijk te maken, stemde vorige week een Kamermeerderheid voor een motie van SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij.

Grapperhaus laat de Kamer nu weten dat het verbod op softdrugsbezit mogelijk is binnen de huidige Opiumwet. Het gedoogbeleid geldt immers alleen voor de verkoop van hasj en wiet. Bezit is dus officieel verboden, maar de politie geeft geen prioriteit aan de opsporing van hoeveelheden drugs van minder dan 5 gram. Als die hoeveelheid drugs wordt aangetroffen, wordt die meestal wel in beslag genomen, maar de bezitter wordt in principe niet vervolgd.

In de Opiumwet is geen verbod op gebruik opgenomen, in sommige gemeenten geldt een verbod via de algemene plaatselijke verordening. Grapperhaus wijst er bovendien op dat iemand die softdrugs gebruikt, deze drugs ook bezit. Het is aan gemeenten om te bepalen hoe ze de regels handhaven.

Lees ook:

Kamer wil tijdelijk softdrugsverbod, maar dat is lastig te regelen
Een tijdelijk verbod op het gebruik en het bezit van softdrugs gedurende de avonduren zou kunnen helpen de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Toch is het dat niet zomaar te realiseren, merkte het kabinet. Dat verbod handhaven zou immers in strijd zijn met het Nederlandse gedoogbeleid.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden