Conflict

Bestuur Haagse afdeling Bij1 breekt met partij en stapt op om schorsing Gario

Sylvana Simons en Quinsy Gario. Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Sylvana Simons en Quinsy Gario.Beeld Hollandse Hoogte / ANP

Het bestuur van de Haagse afdeling van Bij1 eiste opheldering over wat Gario werd verweten, maar kreeg die niet.

Het bestuur van de Haagse afdeling van Bij1 stapt op. De lokale bestuursleden vinden dat er sprake is van ‘een giftige interne cultuur’ in de landelijke organisatie. Zij kwamen in conflict met het landelijk partijbestuur nadat dat eerder deze maand het lidmaatschap beëindigde van Quinsy Gario, de nummer 2 op de lijst voor de Kamerverkiezingen.

Er is geen steun vanuit het landelijk partijbestuur en het bestuur werkt de Haagse afdeling actief tegen, zo staat in een verklaring. Een en ander werd volgens het lokale bestuur “tot onze grote ontsteltenis” in het weekeinde duidelijk tijdens de algemene ledenvergadering van Bij1.

Bij het schorsen van Gario hield de partij aanvankelijk in het midden wat de precieze aanleiding daarvoor was. Het bestuur stelde dat hij ‘gevoelens van onveiligheid’ veroorzaakte bij partijleden. Daar waren sommige partijleden, onder wie ook een aantal Haagse leden, kritisch over. Zij eisten opheldering over wat Gario precies werd verweten.

‘Toxisch gedrag’

Zaterdag hield Bij1 een digitale ledenvergadering. Daar kwam de kwestie aan de orde, en werd meer duidelijkheid geboden over het functioneren van Quinsy Gario binnen de partij. Hij zou zich schuldig hebben gemaakt aan ‘manipulatief, dominant en toxisch gedrag’.

Het partijbestuur en partijleider Sylvana Simons, die als enige voor Bij1 in de Tweede Kamer zit, verdedigden het besluit Gario uit de partij te zetten en maakten excuses naar degenen die last hebben gehad van zijn optreden.

‘Onwerkbare omgeving’

De Haagse leden vinden Gario’s schorsing onrechtmatig. Ook voor deze kwestie hadden ze al negatieve ervaringen met het landelijke bestuur, schrijven ze in hun verklaring. Zij wilden met het partijbestuur in dialoog, maar er is niet naar hen geluisterd. De gang van zaken zorgt voor een “onveilige en onwerkbare omgeving”, schrijven ze.

De vijf kondigen aan dat ze “buiten Bij1 als individuen doorgaan met het bouwen van onze overlappende community en activistisch werk in onze stad”.

Lees ook:

Valt Bij1 door ruzie en achterklap uiteen?

Ruzie en achterklap houden de jonge partij Bij1 in de greep. De partij dreigt vier maanden nadat ze een Kamerzetel heeft verworven alweer uiteen te vallen. Alhoewel partijleider Sylvana Simons denkt schoon schip te hebben gemaakt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden