Werkdruk

Beperk de spreektijd van ministers, stelt vertrekkend VVD-Kamerlid voor

Kamervoorzitter Khadija Arib tijdens het plenaire debat met de Tweede Kamer over het pensioenakkoord. Beeld ANP

Ministers en staatssecretarissen moeten korter van stof zijn, vindt VVD-Kamerlid Arno Rutte, die donderdag afscheid nam in de Tweede Kamer omdat hij de werkdruk niet langer kon combineren met zijn gezin. Hij vindt dat debatten soms nodeloos lang duren. “Mede omdat de ministers veel meer podium krijgen en nemen dan de Kamerleden met wie ze debatteren.” Het liefst zou hij zien dat ministers een maximale spreektijd krijgen, net als Kamerleden.

In de discussie over de overvolle agenda van Kamerleden, roept de vertrekkende Groningse volksvertegenwoordiger de regering op ook eens kritisch naar zichzelf te kijken. De Tweede Kamer doet dat al; deze herfst wordt het rapport verwacht van de commissie-Van der Staaij naar de werkwijze.

Ministers houden in de Tweede Kamer “inleidingen van soms drie kwartier, waarna ze met weinig geestdrift de vragen van Kamerleden beantwoorden – terwijl dat is waar ze voor naar de Kamer zijn geroepen”, zegt Rutte in een interview in deze krant. “Ook VVD-ministers doen dat. En hoeveel tijd krijgt een staatssecretaris die niet to the point komt? De voorzitter mag veel strenger zijn. Een minister is te gást bij het parlement.”

Kamerleden zelf zijn in een debat gebonden aan maximale spreektijd. Tussendoor mogen ze wel interrumperen, is de regel. De Kamervoorzitter houdt die tijden bij met een stopwatch. Voor ministers en staatssecretarissen gelden die regels niet.

Kamervoorzitter Khadija Arib riep donderdag minister Arie Slob van onderwijs nog tot de orde, omdat ze vond dat hij te lang aan het woord was. Ze kapittelde onlangs ook minister Hugo de Jonge van volksgezondheid: “U kunt niet na elke vraag een eindeloos betoog houden. Een debat is een debat. En u staat ook in uw telefoon te kijken.” De Kamervoorzitter kan een minister niet afhameren.

Of de spreektijd voor ministers ook besproken is binnen de commissie-Van der Staaij, is niet bekend. De Tweede Kamer wil via die commissie doen aan grondig zelfonderzoek naar het eigen functioneren. Huisregels gaan waarschijnlijk op de schop om te zorgen dat debatten beter verlopen. De commissie, waar alle fracties in vertegenwoordigd zijn, had dit voorjaar al met een advies zullen komen.

Lees ook:

Hoe druk is een Kamerlid? Nou, zo druk dus

Kamerleden durfden jarenlang niet te klagen dat hun werk te zwaar was geworden, met te weinig ondersteuning. Dat taboe is eraf. Er komt tien miljoen extra voor ondersteuning. Ligt het nu aan de werkdruk of aan de politieke cultuur dat Kamerleden zo hard moeten werken?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden