Pandora Papers

‘Beleggingen Hoekstra schadelijk voor reputatie Nederland’

Demissionair minister Wopke Hoekstra van financiën (CDA). Beeld ANP
Demissionair minister Wopke Hoekstra van financiën (CDA).Beeld ANP

Demissionair minister Hoekstra moet ‘op de kortst mogelijke termijn’ verantwoording afleggen in de Tweede Kamer over zijn eerdere investeringen in een belastingparadijs. Dat zegt Tweede Kamerlid Henk Nijboer (PvdA) in reactie op de onthullingen van Trouw, het FD en platform Investico over de beleggingen van Hoekstra.

Jan Kleinnijenhuis

Nijboer, die in 2017 voorzitter was van de parlementaire ondervragingscommissie die fiscale constructies onderzocht naar aanleiding van de Panama Papers, spreekt van ‘grote schade aan de reputatie van Nederland en de minister van financiën’. “Een offshore constructie via de Maagdeneilanden bevestigt de naam van Nederland als belastingparadijs en schaadt de Nederlandse positie in Europa en de wereld.”

Hoekstra's belangen doken op in een groot internationaal onderzoek naar belastingparadijzen, de zogeheten Pandora Papers. Dat beslaat bijna twaalf miljoen gelekte e-mails, inschrijfformulieren en contracten, afkomstig van veertien financiële dienstverleners uit oorden als de Britse Maagdeneilanden, Panama en de Seychellen. De data werden door het internationale journalistencollectief ICIJ gedeeld met ruim 600 journalisten uit 115 landen.

Klaver: ‘Uitermate verontrustend’

Ook GroenLinks-leider Jesse Klaver wil dat Hoekstra nog komende week tekst en uitleg komt geven. “Het is uitermate verontrustend nieuws dat de naam van onze minister van Financiën voorkomt in deze gelekte documenten over brievenbusfirma’s”, aldus Klaver. “De onderste steen moet boven. Hij moet komende week nog verantwoording afleggen in de Tweede Kamer.”

SP-leider Lilian Marijnissen zet twijfels bij Hoekstra’s geloofwaardigheid in de strijd tegen belastingontwijking, nu bekend is dat hij zelf actief was op de Britse Maagdeneilanden. “Dat de elite zo opereert, is natuurlijk geen verrassing. Maar dat de minister van financiën zo hiermee omgaat, geeft zeer te denken over hoe geloofwaardig deze minister nog kan zijn in de aanpak van belastingontwijking.”

Marijnissen wijst erop dat de minister besluiten neemt over de hoogte van belastingen en andere regels voor bedrijven. “Dan is het belangrijk dat ook duidelijk is of je belangen hebt bij die bedrijven.”

Hoekstra was van 2009 tot kort voor zijn aantreden als minister van financiën in oktober 2017 aandeelhouder in een bedrijf op de Britse Maagdeneilanden, dat op zijn beurt weer investeerde in een safaribedrijf in Kenia en Tanzania. Hoekstra investeerde samen met een aantal vooraanstaande bankiers, onder wie president-commissaris Tom de Swaan van staatsbank ABN Amro, die door Hoekstra zelf in juli 2018 werd benoemd.

Wilders: ‘Dit stinkt van alle kanten’

Voor zijn aantreden als minister was Hoekstra Eerste Kamerlid voor het CDA, maar hij meldde destijds zijn belang niet. Dat is niet wettelijk verplicht, maar PvdA-Kamerlid Nijboer vindt dat hij dat wel had moeten doen. “Ernstig is dat Hoekstra zijn belangen niet heeft gemeld als Eerste Kamerlid en eveneens niet aan de Tweede Kamer toen hij minister werd. Dat had ook voorkomen dat de benoeming van De Swaan als voorzitter van de Raad van Commissarissen bij ABN in troebel licht is komen te staan.”

Volgens PVV-leider Geert Wilders ‘stinkt dit van alle kanten’. “Hoekstra zat in een commissie van de Senaat die zich bezighield met belastingontduiking maar zweeg erover dat hij zelf een brievenbus firma op de Maagdeneilanden had. Rutte wist ervan toen Hoekstra minister werd maar zweeg erover tegen de Tweede Kamer, net als Hoekstra zelf.”

Ook demissionair minister Hoekstra heeft op Twitter gereageerd:

Lees ook:

Zo kwam het geld van Wopke Hoekstra op de Maagdeneilanden

Wopke Hoekstra investeerde in het bedrijf van een oude bekende die in Afrika safari’s aanbiedt. Dat leek de CDA’er een nobel doel. Maar hij kwam hierdoor terecht in de wereld van brievenbusfirma’s in belastingparadijzen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden