Half miljard

Belastingdienst laat 220.000 belastingaanslagen verjaren

Via een steekproef beoordeelt de Belastingdienst 45.000 belastingaangiftes opnieuw handmatig omdat ze zijn verjaard.  Beeld ANP
Via een steekproef beoordeelt de Belastingdienst 45.000 belastingaangiftes opnieuw handmatig omdat ze zijn verjaard.Beeld ANP

De Belastingdienst heeft onbedoeld 220.000 belastingaanslagen laten verjaren, waardoor de schatkist naar schatting 520 miljoen euro misloopt.

Esther Lammers

‘Politiek urgent’ staat hierover in het introductiedossier voor de nieuwe bewindslieden op het ministerie van financiën. Het gaat immers over een flink bedrag dat de schatkist kan mislopen, en de Belastingdienst heeft dat zelf veroorzaakt. De fout werd twee jaar geleden ontdekt. Officieel verjaart een belastingaanslag na vijf jaar, tenzij de dienst de belastingplichtige tijdig per brief meldt dat de schuld wel doorloopt. Dit heet een stuitingsbrief. Maar deze brief is bij 220.000 belastingplichtigen in de periode 2014 tot 2019 helemaal niet of niet goed verstuurd, waardoor de aanslagen verjaarden. De oorzaak wordt een ‘onduidelijke verdeling van interne verantwoordelijkheden’ genoemd.

De Belastingdienst probeert sinds december 2020 via een steekproef bij 45.000 van de 220.000 mogelijk verjaarde aanslagen te achterhalen wat er is gebeurd. Dat betekent dat deze aanslagen handmatig worden beoordeeld. Hier zitten overigens geen toeslagenouders tussen, benadrukt de dienst. De massale steekproef is bijna ten einde. Er moeten nog duizend aanslagen handmatig worden beoordeeld. De Belastingdienst schat dat het misgelopen bedrag “nu substantieel lager” ligt dan de half miljard euro die de dienst eerst vreesde. Maar hoeveel lager het wordt, is nog onduidelijk.

Onrechtmatig

In de steekproef wordt ook bekeken of de Belastingdienst na verjaring van de belastingaanslagen niet alsnog tot verrekening of inning ervan is overgegaan. Dat zou namelijk onrechtmatig zijn. Bij duizend van de onderzochte aanslagen in de steekproef blijkt de Belastingdienst dat inderdaad wel te hebben gedaan. Dat was ten onrechte, zegt ook de dienst, en dit bedrag is inmiddels “gecorrigeerd, inclusief wettelijke rente”. Deze maand worden nog eens 1500 aanslagen gecontroleerd, waarvan ook wordt vermoed dat de Belastingdienst de aanslag onterecht heeft verrekend. Het is niet duidelijk om hoeveel geld het gaat bij de terugbetaalde bedragen.

Er zijn 175.000 verjaarde aanslagen die niet handmatig worden beoordeeld, maar gewoon als afgehandeld beschouwd. Het gaat veelal om belastingaanslagen van minder dan 1000 euro. Of de Belastingdienst kan uitsluiten dat bij deze groep geen verrekening van de aanslag heeft plaatsgevonden na de verjaring? Daarop geeft de dienst geen antwoord. Dat is ook niet onderzocht.

Lees ook:

Belastingen, wonen en zorg: dit zijn de nieuwe regels en wetten in 2022

De AOW-leeftijd stijgt, het minimumloon ook. Maar het eigen risico van de zorgverzekering blijft gelijk. Een overzicht van nieuwe regels en wetten in 2022.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden