Provinciale Statenverkiezingen

BBB vrijwel zeker 17 zetels in senaat, D66 zakt terug naar 5

Een campagnebord van de BoerBurgerBeweging (BBB) in het buitengebied van Tubbergen, waar BBB met afstand de grootste is geworden. Beeld ANP
Een campagnebord van de BoerBurgerBeweging (BBB) in het buitengebied van Tubbergen, waar BBB met afstand de grootste is geworden.Beeld ANP
ANP

De BoerBurgerBeweging (BBB) komt toch uit op 17 zetels in de Eerste Kamer en wordt daarmee ruim de grootste. De partij van Caroline van der Plas stond eerder nog op 16 zetels in de prognoses. Maar na het tellen van vrijwel alle stemmen krijgt de grote winnaar van de Provinciale Statenverkiezingen er nog een senaatszetel bij.

Tegelijk zakt D66 terug naar 5 in plaats van de eerder berekende 6 zetels. GroenLinks en PvdA, die in de senaat één fractie gaan vormen, komen met respectievelijk 8 en 7 zetels samen uit op 15 zetels. Dat is er 1 meer dan de twee partijen nu hebben in de senaat. De VVD staat met 10 zetels op de derde plaats.

De nieuwe prognose is berekend op basis van de voorlopige uitslagen van alle gemeenten, op 95 procent van de getelde stemmen in Amsterdam en de voorlopige uitslag van Nederlanders die in het buitenland wonen, die de gemeente Den Haag zondag verstrekte. De uitslagen van de mensen die op de BES-eilanden stemden, zijn nog niet binnen, maar het gaat hier om relatief weinig stemmers.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden