Forum voor DemocratiePartijcrisis

Baudet komt steeds meer alleen te staan

Thierry Baudet staat de pers te woord buiten het partijkantoor. Het partijbestuur heeft de sloten veranderd, waardoor hij het pand niet meer in kan.  Beeld ANP
Thierry Baudet staat de pers te woord buiten het partijkantoor. Het partijbestuur heeft de sloten veranderd, waardoor hij het pand niet meer in kan.Beeld ANP

Met zijn wilde crisismanagement heeft Thierry Baudet zijn partij zo goed als gesloopt. Hij komt steeds meer alleen te staan, nu trouwe metgezellen afstand van hem nemen.

De muren staan nog net overeind, bij Forum voor Democratie, maar het huis staat op instorten. Vijf dagen machtsstrijd binnen de partij hebben een verwoestende uitwerking gehad. 

Thierry Baudet komt steeds meer alleen te staan, nu zijn eerdere steunpilaren binnen Forum voor Democratie zich één voor één van hem afkeren of het pand verlaten. Symbolisch is hoe Baudet woensdag de NOS te woord stond: buiten op de gracht bij het partijkantoor, omdat hij het pand niet meer in kan. Het partijbestuur heeft de sloten verwisseld, zoals bij een echtscheiding.

Ook tussen Baudet en het partijbestuur is een strijd losgebarsten volgens het uitgangspunt ‘alles of niets’. Tijdelijk partijvoorzitter Lennart van der Linden heeft zich met twee andere bestuursleden afgekeerd van Baudet, die zelf ook nog in het bestuur zit. Zij willen hem royeren wegens ‘eenmansacties’, zoals het eenzijdig uitroepen van een lijsttrekkersverkiezing. Daarmee overviel Baudet woensdag het partijbestuur, dat van niets wist en een lijsttrekkersverkiezing ook niet ziet zitten.

De ziel van de partij

Baudet wil de macht over de partij terug. Gaf hij die eerder deze week nog onverwacht uit handen, door terug te treden als lijsttrekker en partijvoorzitter, nu wil hij die functies terug. De online lijsttrekkersverkiezing moet volgens Baudet al komende maandag 30 november en dinsdag 1 december gebeuren. Hij wil daarmee ‘de ziel van de partij behouden’. Wat hem van pas komt, is dat hij de digitale sleutels van de partij in handen heeft. Alleen Baudet kan nog berichten versturen naar leden, via mail, berichten posten op Facebook en andere sociale media, klaagt het partijbestuur.

Het conflict is daarmee in een fase beland waarin de hele partij scheurt. Een groot deel van de 100 Forum-senatoren en Statenleden in het land en de fractie in het Europees Parlement eisen openlijk het vertrek van de oprichter. Prominente steun heeft Baudet alleen nog van senaats-fractievoorzitter Paul Frentrop en van oud-VVD’er Wybren van Haga. 

De implosie begon zondag. Het draaide toen nog om een inhoudelijke vraag: hoe moet Forum omgaan met extremistische geluiden in eigen kring? Kandidaat-Kamerleden eisen dat Baudet de jongerenafdeling saneert, wat hij weigert. Het Parool onthulde dat in appgroepen van de JFVD de SS-leus ‘Meine Ehre heisst Treue’ (‘mijn eer heet trouw’) rondgaat, en het nazi-geschrift ‘Der Untermensch’ een meesterwerk wordt genoemd.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Sloophamer

De snelheid waarmee de zuilen onder de partij het begeven, is ongekend. Baudet ziet de strijd met zijn partij inmiddels als een strijd van hemzelf en de 48.000 leden, tegen de rest van de partij, die een ‘ordinaire machtsgreep’ tegen hem pleegt. “Het is een hitjob: Baudet, ze gaan je killen”, zei hij bij het Radio 1 Journaal. Van zijn opgewekte toon van een paar dagen eerder is weinig meer over. Daar heeft hij ook reden toe: één voor één trekken oude bondgenoten hun handen van hem af. Ook zijn er nieuwe onthullingen. De Amerikaanse extreem-rechtse racistische publicist Jared Taylor signeerde na een gezamenlijk etentje een boek voor Baudet, in 2017. “Van de ene revolutionair voor de andere”, prees hij Baudet.

Baudet zag zichzelf in deze crisis als de frisse aannemer die het pand Forum komt stutten, maar had niet in de gaten dat veel van zijn bondgenoten in de partij vooral de sloophamer in zijn handen zien, waarmee hij rondzwaait. 

Op maandag raakte Baudet de steun van Forum-kopstuk Annabel Nanninga kwijt, senator. Zij voert het verzet aan tegen Baudet en eist zijn vertrek uit de partij. Het is hij eruit, of zij. Baudet maakt zich volgens haar schuldig aan ‘krankzinnig gemekker’. Zij heeft steun van de top-5 van de kandidatenlijst voor de Kamerverkiezingen.

Dinsdag vertrok het in Forum razend populaire Tweede Kamerlid Theo Hiddema, de dempende factor in de partij. Het leek of Baudet dat niet wist, hij prees Hiddema vlak daarvoor nog voor diens ‘loyaliteit’. Dezelfde dag vertrok ook Paul Cliteur, mentor van Baudet, per direct uit de Eerste Kamer. Anders dan Hiddema vindt hij de kritiek over de antisemitische appjes overdreven. Inhoudelijk steunt Cliteur Baudet in de aanpak van de jongerentak. Maar Cliteur vertrok evengoed, waarmee Baudet een zichtbare bondgenoot minder heeft.

Baudet rekent op steun van de leden

Woensdag raakte Baudet gebrouilleerd met tijdelijk partijvoorzitter Lennart van der Linden, tot nu toe een bondgenoot in de kwestie rond de jongerentak. Hij prees Baudet een dag ervoor nog in superlatieven: “Hij is het boegbeeld, de drijvende kracht, de energie, de man die de klus moet klaren”. Maar met Baudet vallen geen afspraken te maken, vindt Van der Linden bij nader inzien. Ook bestuursleden Rob Rooken en Astrid de Groot zijn klaar met Baudet.

Baudet rekent op de massale steun van de leden. Maar de belangrijke fractie in de Eerste Kamer glipt uit zijn handen, met al vier andere senatoren die hem willen zien vertrekken. In Noord-Holland, Drenthe en Utrecht keren de meeste Statenleden zich ook van Baudet af. 

Al is er altijd nog de steun van de jongerenafdeling, waar het allemaal mee begon. Daar is de campagne al begonnen: “Stem Thierry Terug”. 

Lees ook: 

Paul Cliteur: ‘Ik ben solidair met Baudet en zijn ideologische lijn’

De teruggetreden senator Paul Cliteur wijt de crisis rond Forum voor Democratie aan een ‘obsessie’ bij journalisten, zegt hij in een interview met Trouw. “Er is geen bewijs voor racistische opvattingen.”

Jesse Klaver lijkt weinig geleerd te hebben van de affaire met Zihni Özdil

En weer blijkt GroenLinks over een beroerde politieke antenne te beschikken. Kauthar Bouchallikht heeft twee moeilijke weken achter de rug sinds haar presentatie als kandidaat-Kamerlid begin november. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden