Politiek

Baudet heeft alle begrip voor Poetin, ook na de inval

De radicalisering van Forum voor Democratie gaat verder: Thierry Baudet heeft alle begrip voor het Russische militaire geweld tegen Oekraïne.

Wilma Kieskamp

President Poetin heeft in het Nederlandse parlement een bondgenoot die het voor hem opneemt, nu Rusland met militair geweld buurland Oekraïne is binnengevallen. “Rusland wordt onnodig tot vijand gemaakt”, verdedigt fractievoorzitter Thierry Baudet de Russische inval. Het geweld in Oekraïne is volgens hem niet te wijten aan Rusland, maar aan Europa en de Verenigde Staten. “Het Westen heeft dit veroorzaakt”

Met zijn begrip voor de inval is Forum voor Democratie een uitzondering in de Tweede Kamer. Alle andere fracties hebben de inval donderdag unaniem veroordeeld in scherpe bewoordingen. Ook PVV-leider Geert Wilders vindt dat Rusland “nooit Oekraïne had mogen binnenvallen”.

‘Een prachtige vent’

Baudets uitspraken komen niet als een verrassing. Toen Rusland de spanning rond Oekraïne opvoerde, half februari, prees hij president Poetin al. “Hij is een steeds duidelijker leider van conservatief Europa. Een prachtige vent, die zo gelijk heeft over de Navo-agressie en de absurde oorlogszucht van de Europese Unie, het World Economic Forum, et cetera”, aldus Baudet toen. Na de grootschalige inval deelde hij donderdag op Twitter complottheorieën. De Verenigde Staten zouden in Oekraïne geheime laboratoria hebben waar virussen worden omgebouwd tot biologische wapens.

De radicalisering van Forum voor Democratie (vijf zetels in de Tweede Kamer) krijgt met deze sympathiebetuiging een nieuw hoofdstuk. In Frankrijk heeft bijvoorbeeld de extreemrechtse politicus Éric Zemmour de Russische aanval ‘zonder meer’ veroordeeld. Baudet wil niet verder gaan dan dat er een staakt-het-vuren moet komen. Dat zou betekenen dat Rusland zich niet hoeft terug te trekken.

Ook pleit hij voor het ‘herstel van de machtsbalans’ tussen Rusland en de rest van de wereld. Er is volgens hem ‘heengewalst over historische allianties en over de trots en eer’ van Rusland. Minister van buitenlandse zaken Wopke Hoekstra kreeg deze week een verwensing toen hij Rusland namens het Nederlandse kabinet opriep om de soevereiniteit van Oekraïne te respecteren. Baudets reactie richting de minister op Twitter: ‘Donder op, sukkel’.

‘Voorspelbare reactie’

Volgens Baudet is de oorzaak van de situatie in Oekraïne dat Europa en de VS hun normen op willen leggen. Forum voor Democratie werd in 2016 opgericht uit onder andere protest tegen het EU-associatieverdrag met Oekraïne. “Toen voorspelde ik al dat het mis zou gaan”, aldus Baudet. “Dat Rusland nu reageert, was voorspelbaar.”

Ook Geert Wilders van de PVV kwam met zware kritiek op Europa. Hij veroordeelt de inval van Rusland, maar vindt dat de fouten vooral zijn gemaakt door de Europese Unie. Wilders vindt dat het Westen ‘enorm heeft geblunderd’ door een Navo-lidmaatschap van Oekraïne niet uit te sluiten.

Lees ook: De fundamenten van Forumland

Heeft het zin de radicalisering van Forum voor Democratie te vergelijken met de politieke ontwikkelingen van de jaren dertig, of overheersen de verschillen? Experts over de lessen van vroeger, voor het heden.

Lees ook: Minister van defensie Kajsa Ollongren: ‘We moeten als Europa zelf kunnen optreden’

In haar eerste interview als minister van defensie slaat Kajsa Ollongren de piketpalen. De situatie rond Oekraïne is zorgwekkend en onvoorspelbaar, waarschuwde ze onlangs al. “Europa moet zelf in staat zijn om met snel inzetbare eenheden in actie te komen in bepaalde crisissituaties”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden