Lijsttrekkerschap

Azarkan wil lijst DENK aanvoeren bij verkiezingen

Farid Azarkan de afgelopen week tijdens de jaarlijkse Keti Koti herdenking. Beeld ANP
Farid Azarkan de afgelopen week tijdens de jaarlijkse Keti Koti herdenking.Beeld ANP

Tweede Kamerlid Farid Azarkan wil de lijsttrekker voor DENK worden bij de volgende verkiezingen. Hij weet zich gesteund door collega-Kamerlid Tunahan Kuzu, zei Azarkan bij Op1. Na de zomer kiezen de leden van de partij de lijsttrekker.

De strijd tegen racisme en discriminatie zijn en blijven speerpunten voor de partij, als het aan Azarkan ligt. "Juist nu het debat over institutioneel racisme op het scherpst van de snede wordt gevoerd, wil ik het momentum benutten om in Nederland werkelijk gelijkwaardigheid te bewerkstelligen. Ik wil het karwei afmaken.”

Over de partij was de afgelopen maanden veel te doen. Kuzu en Azarkan raakten gebrouilleerd met collega-Kamerlid en partijvoorzitter Selçuk Öztürk. Die laatste bracht een buitenechtelijke affaire van Kuzu naar buiten, en probeerde Azarkan te royeren als partijlid. Dat laatste besluit werd teruggedraaid door een beroepscommissie. Vrijwel alle politiek actieve leden van de partij schaarden zich achter Azarkan en Kuzu.

De kemphanen begroeven in mei de strijdbijl. Öztürk heeft sindsdien laten weten te zullen stoppen als Kamerlid en partijvoorzitter.

Lees ook:

Denk-leden: Öztürk zet de toekomst van onze partij op het spel

De partij Denk koerst af op een rampzalige ledenvergadering, waar de twee ruziënde oprichters lijnrecht tegenover elkaar zullen staan. Of is er nog een oplossing?

Kamerleden Denk begraven de strijdbijl

De afgelopen dagen hebben de drie samen “constructieve gesprekken gevoerd over de toekomst van Denk”, laten zij in een persverklaring weten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden