Een demonstratie tegen de nieuwe coronamaatrdegelen, op het Plein in Den Haag.

Tweede Kamer

Arib wil dat er een einde komt aan ‘zeer intimiderende’ demonstraties

Een demonstratie tegen de nieuwe coronamaatrdegelen, op het Plein in Den Haag.Beeld ANP

Kamervoorzitter Khadija Arib doet een dringende oproep aan de Haagse burgemeester Jan van Zanen om een einde te maken aan coronademonstraties op het Plein, voor de Tweede Kamer. Vrijwel dagelijks staan er demonstranten tegen de coronamaatregelen op het Plein, en niet zelden worden politici aangeklampt of toegeschreeuwd. Dit wordt volgens Arib als ‘zeer intimiderend’ ervaren.

Niels Markus

Arib schrijft in een brief aan Van Zanen dat het demonstratierecht weliswaar ‘een groot goed’ is, maar dat er door de vrijwel dagelijkse demonstraties onveilige situaties ontstaan ‘met grote impact op Kamerleden en bewindspersonen, maar ook op onze medewerkers en het publiek dat de Tweede Kamer bezoekt’. Kamerleden en bewindslieden moesten de afgelopen tijd geregeld de Kamer via andere uitgangen verlaten, omdat het Plein onbegaanbaar of onveilig was.

Arib wijst erop dat er in de stad genoeg andere plekken zijn waar gedemonstreerd kan worden, zoals het Malieveld of het Koekamp, naast het Centraal Station. Eerder deze week kondigde het gemeentebestuur aan dat er alleen nog op vaste plekken gedemonstreerd mag worden, als die demonstraties van tevoren zijn aangekondigd. Vanwege de oplopende coronabesmettingen zijn protestmarsen niet langer toegestaan.

Ondanks die beperkingen stonden maandag en dinsdag toch weer demonstranten tegen de coronamaatregelen op het Plein, zonder dat zij dit gemeld hadden. Na aandringen van de politie vertrokken zij beide avonden om 8 uur. Tot enkele dagen geleden was ook Viruswaarheid-voorman Willem Engel vaak bij de demonstraties aanwezig. Daaraan kwam een einde toen hij afgelopen weekend werd aangehouden en met twee medestanders een gebiedsverbod kreeg. Hij probeert dat verbod bij de rechter van tafel te krijgen.

Een van de politici die de afgelopen maanden belaagd werden, was CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt. Demonstranten benaderden en bedreigden hem. Na dat incident deed Kamervoorzitter Arib aangifte. Ook premier Rutte werd meermaals aangesproken door demonstranten, vaak binnen anderhalve meter.

Lees ook:

Wetenschapper, ‘sekteleider’ of ‘megamafklapper’: Wie is Willem Engel?

In een half jaar tijd veranderde hij van de Nederlandse koning van de Braziliaanse dans zouk tot ‘sekteleider’ van coronasceptisch Nederland of – in zijn eigen woorden – ‘de hofnar van de politiek?’ Hoe deed hij dat? Wie is Willem Engel?

Coronadebat: felle discussie tussen Wilders en de rest over etniciteit coronapatiënten

De oppositie heeft begrip voor de zware maatregelen die genomen worden om het coronavirus een halt toe te roepen. Maar dat het zo ver moest komen, is volgens sommige partijen ook te wijten aan laks optreden door het kabinet in de afgelopen maanden.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden