Tweede Kamer

Arib tikt Rutte op de vingers over informeren van de pers

Kamervoorzitter Khadija Arib en Premier Mark RutteBeeld ANP

Kamervoorzitter Arib vraagt de premier te zorgen dat bewindslieden de pers niet eerder informeren dan de Tweede Kamer. 

Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib is het zat dat de pers vaak eerder beleidsvoornemens en informatie van het kabinet krijgt dan de Tweede Kamer. In een brief schrijft zij premier Mark Rutte dat dit fenomeen ‘vanuit staatsrechtelijk oogpunt zeer ongewenst, zo niet onaanvaardbaar is’. Door de pers eerder te informeren, doet de regering de Kamer volgens Arib ‘in ernstige mate tekort’.

Zij schrijft dat zij dit al meermaals, zonder succes, met Rutte heeft besproken. De premier was het met haar eens, aldus Arib. “Het verbaast mij dan ook ten zeerste dat het verschijnsel zich met regelmaat blijft voordoen.”

Persmomenten

Niet alleen dat de pers soms eerder nieuws hoort dan de Kamer, stoort de voorzitter. Ook kaart zij in haar brief aan dat bewindspersonen geregeld een ‘persmoment’ organiseren, op hetzelfde moment dat een voornemen naar de Tweede Kamer gaat. Arib heeft het idee dat dit steeds vaker gebeurt. Dat is problematisch, vindt zij, omdat Kamerleden daarna om reacties gevraagd worden op plannen die zij nog niet fatsoenlijk hebben kunnen doornemen.

Die persmomenten zijn vaak in de vroege ochtend of op de late avond. Op die tijden, buiten de vergaderuren van de Tweede Kamer, sturen bewindslieden bovendien steeds vaker Kamerbrieven, neemt Arib waar. Zo stuurde Financiën in het gevoelige toeslagendossier geregeld Kamerbrieven op de late avond. Arib: “Kamerleden moeten erop kunnen vertrouwen dat kabinetsstukken zoveel mogelijk worden aangeboden op reguliere tijden, zodat zij hun werkzaamheden daarop kunnen afstemmen.”

Minister-president Rutte trok vrijdagmiddag het boetekleed aan. “Arib heeft 100 procent gelijk.” Hij zei de ministerraad hier eerder op de dag over te hebben toegesproken. Met lichte spot: “Maar ze luisteren niet naar me. Dat is het probleem.” Rutte zegt dat hij bewindslieden berispt als hij verneemt dat zij de pers eerder informeren dan de Kamer. De premier laat zich niet uit over welke ministers hij recent op de vingers heeft getikt.

Volgens Rutte is het op tijd informeren van de Kamer vooral de verantwoordelijkheid van de vakministers. “Vanuit Algemene Zaken kunnen we dat niet allemaal beheersen. Wij zijn ondersteunend aan het kabinet.” Rutte wil voorkomen dat de kwestie dat Arib aankaart zíjn probleem wordt. “Het is een politiek probleem.”

Lees ook:

Arib sluit het parlementaire jaar af met de nodige steken onder water

Je moet er als politieke fijnproever voor opblijven tot kwart voor vier in de ochtend, maar dan heb je ook wat: de toespraak waarmee Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib traditioneel het parlementaire jaar afsluit.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden