null Beeld
Beeld

FramingHans de Bruijn

Anders dan het CDA weet Sigrid Kaag wel wat het radicale midden is

Hans de Bruijn

Het politieke midden is niet cool: je associeert het met grauwe, grijze vlees-noch-visopvattingen. Met vaagpraat over ‘samen’, terwijl de po­litieke tijdgeest zegt dat je duidelijk, beslist, uitgesproken moet zijn. Dus hebben CDA’ers het over het ‘radicale midden’. Maar wat is dat – anders dan dat je naar rechts opschuift?

D66-minister Sigrid Kaag krijgt een vraag over de toonzetting van het gesprek over racisme – na George Floyds trieste dood. Wie tegen de plunderingen is, krijgt zomaar het verwijt een racist te zijn. Wie pal voor de demonstraties gaat staan, kan het verwijt krijgen plunderingen goed te praten. Hoe voorkom je dat discussies polariseren?

De minister heeft een uitgebreid antwoord.

Een. Ze weet het niet, zegt ze. Dat hoor je niet vaak. Veel politici weten alles, altijd, heel zeker. In het midden blijkbaar niet.

Twee. We hebben rust en geduld nodig, zegt ze. Echte interesse in elkaar. We moeten elkaar als mens zien, ‘de rest interesseert me geen me­ter’. Haar antwoord gaat zo over ‘samen’ – en is geen grauwe vaagpraat.

Drie. Met die houding is er ruimte voor ‘het midden van de echte dialoog’, zegt ze. Door dialoog ontstaan nieuwe ideeën. Bouw je aan de kracht van de samenleving.

Het klinkt niet cool, ‘een beetje truttig’, bekent Kaag. Eigenlijk geeft de D66 minister een mini-college aan het CDA, over het radicale mid­den: tegen de tijdgeest en als bron van echte verandering.

Hans de Bruijn is bestuurskundige en debatspecialist. Wekelijks analyseert hij de sturende taal van politici.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden