Stemrecht

Amsterdamse raad wil stemrecht 16- en 17-jarigen

Archieffoto Amsterdamse gemeenteraad Beeld ANP
Archieffoto Amsterdamse gemeenteraadBeeld ANP

Als het aan de Amsterdamse gemeenteraad ligt, wordt het vanaf volgend jaar mogelijk voor jongeren van 16 en 17 jaar om te stemmen en zelf verkiesbaar te zijn bij de stadsdeelverkiezingen. Die worden gelijktijdig gehouden met de gemeenteraadsverkiezingen.

Een raadsmeerderheid van GroenLinks, D66, PvdA, DENK en BIJ1 vraagt wethouder Rutger Groot Wassink (democratisering) om met een uitgewerkt plan daarvoor te komen.

In een motie schrijven de indieners dat de politieke betrokkenheid van jongeren in Nederland relatief laag ligt. Het openstellen van verkiezingen voor 16- en 17-jarigen kan bijdragen aan meer politieke interesse en deelname, denken ze. Ze wijzen er verder op dat 16-jarigen vaak al grote (werk)verantwoordelijkheden dragen, belastingplichtig zijn en in veel opzichten al de rechten en plichten dragen van volwassenen.

Ook zijn elders goede ervaringen opgedaan met het openstellen van verkiezingen voor jongeren. In Rotterdam is succesvol geëxperimenteerd met de verkiezingen voor gebiedscommissies, en in een aantal Europese landen zijn lokale en zelfs (in Oostenrijk en Malta) landelijke verkiezingen met succes opengesteld voor 16- en 17-jarigen.

In 2019 adviseerde de Raad voor het Openbaar Bestuur al om de leeftijd om te mogen stemmen te verlagen van 18 naar 16. Daarvoor moet wel de Grondwet worden aangepast. Afgelopen november drong ook het Europees Parlement aan op stemrecht vanaf 16 jaar in alle EU-landen.

Lees ook:
Op Malta mag je al stemmen als je 16 bent

In Malta mogen jongeren al op zestienjarige leeftijd naar de stembus. Oostenrijk zette als eerste EU-land deze stap en heeft er goede ervaringen mee.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden