Moriadeal

Amper jonge alleenstaande vluchtelingen uit Griekenland opgehaald, wel gezinnen

Een vrouw draagt haar kind en vlucht voor de brand die het vluchtelingenkamp op Lesbos in de as legde. Beeld AFP
Een vrouw draagt haar kind en vlucht voor de brand die het vluchtelingenkamp op Lesbos in de as legde.Beeld AFP

Het kabinet haalt slechts twee minderjarige, alleenstaande vluchtelingen uit Griekenland naar Nederland. Wel komen er meer kwetsbare gezinnen met kinderen deze kant op dan eerder was afgesproken. Dat laat staatssecretaris Ankie Broekers-Knol dinsdag aan de Tweede Kamer weten. In totaal gaat het om 57 kinderen en 43 volwassenen.

Na de verwoestende brand in het Griekse vluchtelingenkamp Moria vorig jaar, werd er een deal gesloten in de coalitie om honderd slachtoffers van de brand hierheen te halen: vijftig alleenstaande vluchtelingen jonger dan 14 jaar, en vijftig vluchtelingen in gezinnen. Maar volgens Broekers-Knol waren deze alleenstaande, minderjarige vluchtelingen (amv’s) moeilijk te vinden.

Binnen de gestelde criteria waren er nauwelijks amv’s jonger dan 15 jaar beschikbaar in Griekenland, schrijft de staatssecretaris in een brief aan de Kamer. “Voorkomen moet worden dat alleenstaande kinderen naar Nederland worden gehaald waarvan de kans reëel is dat zij na het doorlopen van de asielprocedure niet in aanmerking komen voor een vergunning en uiteindelijk moeten terugkeren naar hun herkomstland.”

Ook zaten lang niet alle vluchtelingen die naar Nederland komen in het kamp op het eiland Lesbos ten tijde van de brand. “Negen gezinnen, van in totaal 45 personen, hebben op enig moment in Moria verbleven”, schrijft de bewindsvrouw.

De zogenoemde Moria-deal leidde tot forse spanning in de coalitie. D66, CDA en ChristenUnie pleitten voor ruimhartige opvang, maar de VVD verzette zich. Uiteindelijk werd afgesproken dat de honderd vluchtelingen die uit Griekenland hierheen komen, in mindering worden gebracht op vluchtelingen die al via de Verenigde Naties hier zouden worden opgevangen.

De groep die rond Kerst naar Nederland kwam en tijdelijk werd opgevangen in een asielzoekerscentrum, is inmiddels naar gemeenten overgebracht. Dit ging wel ten koste van andere statushouders die al langer in de opvang zaten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden