GoedemorgenRegeren

Als het kabinet niet regeert, doet de Kamer het zelf wel

Politici zitten elkaar graag in de haren en laten geen kans voorbijgaan om verschillen uit te vergroten, maar er zijn dagen dat zij het Hollandse polderen doen herleven. Zo slagen leden van de Tweede Kamer er vaker in om samen plannen te maken, constateert De Hofvijver, een website van het Montesquieu Instituut, dat politieke ­besluitvorming onderzoekt.

Het is gebruikelijk dat de regering met plannen komt, maar de Kamer neemt zelf steeds vaker het heft in handen. Vorig jaar namen Kamerleden dertien keer het initiatief voor het indienen van een wetsvoorstel. Van die dertien keer werkten oppositie en coalitie drie keer innig samen.

Gretig overgenomen

Hoogleraar Bert van den Braak meldt op De Hofvijver dat Rutte III veel minder ijverig is met het indienen van wetten dan het voorgaande kabinet. Bovendien trekken plannen van leden van de Tweede Kamer veel meer aandacht dan die van het kabinet. Als voorbeeld noemt hij de Klimaatwet, een plan van de oppositiepartijen GroenLinks en PvdA, waarbij gaandeweg meer partijen zich aansloten, ook coalitiepartijen. Een ander initiatief, eveneens van GroenLinks, om te bewerkstelligen dat ook multi­nationals winstbelasting gaan ­betalen, werd gretig overgenomen door het kabinet.

Dat wil niet zeggen dat alle initiatieven van de Kamer succesvol zijn. Een plan van Geert Wilders van de PVV om met een ‘noodwet stikstof’ de bouw op gang te helpen werd door de rest van de Kamer naar de prullenbak verwezen. Ook 50Plus beet in het zand bij een poging pensioenregels te wijzigen.

De trend is toch dat politici vaker de handen ineen slaan, ook al is de Kamer de afgelopen decennia meer versplinterd geraakt.

Lees ook:

D66 wil ons met ‘burgeramendement’ allemaal laten meesleutelen aan wetten

D66 wil een experiment met het ‘burgeramendement’, waar burgers een wet kunnen bijsturen voor die door de Tweede Kamer is.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden