Coronamaatregelen

Alleen noodzakelijke reizen, geen teamsport: het kabinet perkt het publieke leven verder in

Een leeg perron op station Den Haag Centraal.Beeld ANP

Teamsporten voor amateurs (achttien en ouder) en het gebruik van het openbaar vervoer gaan weer aan banden. Het kabinet wil horeca tijdelijk helemaal sluiten en alcoholverkoop na acht uur ’s avond verbieden. Basis- en middelbare scholen gaan niet op slot, zo hebben Haagse bronnen maandagavond bevestigd aan Trouw.

Alle nieuwe regels en verboden komen neer op het adagium: beperk je contacten en blijf zo veel mogelijk thuis. Het kabinet is er alles aan gelegen om het aantal bewegingen en contacten van burgers drastisch in te perken. Met alleen een beroep op de eigen verantwoordelijkheid is dit de afgelopen weken niet gelukt. Winkels, straten en snelwegen waren vele malen drukker dan in het voorjaar. De roep van experts om strenger in te grijpen, zwol daarom aan.

Daaraan geven Rutte en zijn ministers nu gehoor. Coronaminister Hugo de Jonge hintte vandaag al op drastische ingrepen, de premier liet vrijdag weten dat er ‘geen taboes meer zijn’. Alleen wie een vitaal beroep heeft, mag de komende tijd naar z’n werk. Trein, bus en tram zijn net als in het voorjaar alleen voor noodzakelijke reizen. De maximale groepsgrootte van vier personen gaat ook voor buiten gelden, bijvoorbeeld op het terras of bij een bootcamp. In binnenruimtes mogen maximaal dertig mensen tegelijk zijn, de uitzondering voor grote theaters komt waarschijnlijk te vervallen.

Het sportverbod geldt voor contact- en teamsporten voor volwassenen, zoals voetbal, hockey of rugby, waarbij geen afstand kan worden gehouden. Sportscholen mogen anders dan in het voorjaar wel openblijven. De professionele competities gaan door.

Aan de precieze invulling en duur van het pakket wordt nog druk gesleuteld. Morgenavond geven Rutte en De Jonge een persconferentie. Het Veiligheidsberaad van burgemeesters en minister Grapperhaus van justitie kwam vanavond bijeen. Daarin is de tijdelijke sluiting van de horeca en het verbod op avondlijke verkoop van alcohol besproken, zo meldde RTL Nieuws gisteravond laat. De Rotterdamse burgemeester Aboutaleb was afwezig: hij heeft corona en zit thuis in quarantaine met milde klachten. Cor Lamers, de burgemeester van Schiedam, nam hem waar. Aboutaleb maakte zich in juli samen met burgemeester Femke Halsema van Amsterdam nog hard voor het verplicht stellen van mondkapjes.

Het kabinet zou er nog niet uit zijn of er een mondkapjesplicht moet komen, zoals meerdere burgemeesters willen. Er geldt nu al een dringend advies. Een wettelijke regeling laat te lang op zich wachten. 

Binnen het kabinet is de afgelopen tijd flinke discussie geweest over de strengheid van de virusaanpak. Anders dan in het voorjaar hebben de ministers die de economische belangen vertegenwoordigen een luidere stem gekregen. Zij willen Nederland niet weer helemaal op slot doen. Meer dan in maart en april is er nu ook oog voor de andere schade van zo’n lockdown: sociale eenzaamheid, stress, helemaal niet kunnen sporten of leerachterstanden door gebrek aan fysiek onderwijs. 

De hamer en de dans

Bijna zevenduizend nieuwe besmettingen meldde het RIVM vandaag. Dat aantal moet naar beneden door een strategie die ‘de hamer en de dans’ wordt genoemd. Met de hamer krijgt het virus een stevige mep, waarna de dans begint met de groggy geslagen tegenstander. De dans vereist een goed bron- en contactonderzoek en mensen die zich aan basismaatregelen houden. Nederlanders zijn niet goed in dansen met het virus.

Of de tikken die het kabinet nu uitdeelt hamerklappen zijn, zal moeten blijken. Ic-arts Diederik Gommers pleitte onlangs voor een volledige lockdown. Ook het Red Team, een groep deskundigen vanuit diverse disciplines, vond de ambities van het kabinet veel te mager. Medisch specialisten waarschuwden vandaag voor een ‘tsunami’ aan nieuwe coronapatiënten, als er niet zou worden ingegrepen. Nu al staat de gewone zorg onder druk.

Tot nu toe koerste het kabinet op een reproductiegetal van 0,9. In dat geval zorgen tien geïnfecteerde personen voor negen nieuwe besmettingen. Het virus dooft dan langzaam uit, pas vlak voor Kerst zou het onder controle zijn. Als het kabinet de komende weken de R op 0,7 weet te krijgen, zal het virus ergens in de eerste week van november onder controle zijn, denkt het Red Team.

Lees ook: 

Afgelopen etmaal 6854 nieuwe coronabesmettingen gemeld

Volg hier alle updates over het coronavirus

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden