InterviewPaul Blokhuis

Alle scholen open is ‘dé oplossing’ voor jongeren, zegt staatssecretaris Blokhuis, maar het zit er voorlopig niet in

Demissionair staatssecretaris Paul Blokhuis. Beeld ANP
Demissionair staatssecretaris Paul Blokhuis.Beeld ANP

Het kabinet trekt 200 miljoen euro uit voor jongeren en kwetsbaren. Dat is genoeg, zegt demissionair staatssecretaris Paul Blokhuis. ‘Met dit geld kan echt heel veel.’

Staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid spreekt elke week digitaal met jongeren. Hij ziet hoe hoog de nood bij sommigen is. “Sommige kinderen huilen voor de webcam. Een jaar geleden had niemand dit geantwoord, maar als je ze nu vraagt wat ze het liefst willen, zeggen ze allemaal: naar school. Elkaar ontmoeten.”

Voor jongeren en voor andere kwetsbare groepen, zoals ouderen, mensen met psychische problemen, gehandicapten, dak- en thuislozen en mensen die lijden onder het thuiswerken, trekt het kabinet 200 miljoen euro uit. 60 miljoen daarvan gaat naar leefstijl: uit onderzoeken blijkt dat de gezondheid van Nederlanders achteruitgaat door het thuiszitten. Blokhuis: “Mensen zitten meer op de bank, pakken vaker een pilsje en veel rokers gaan van de stress meer roken.”

Het pakket is voor heel veel groepen. Is 200 miljoen dan wel genoeg?

“Het is een forse handreiking. We kunnen lopende projecten hiermee versterken en uitbreiden, zoals coaching, jongerenwerk en buddyprojecten. We maakten al 60 miljoen euro vrij voor digitale gesprekken voor jongeren. Daarnaast komt er ruimte voor creatieve ideeën, zoals een digitale escaperoom. Voor kwetsbare groepen komt er 100 miljoen euro vrij. Dat gaat naar huisbezoeken en telefoonlijnen, zodat ouderen of mensen in psychische nood altijd iemand kunnen spreken. 2 miljoen is voor een campagne voor een gezonde leefstijl. Ook dat zal veel helpen.”

Toch staat het in schril contrast met de miljarden waarmee afgelopen jaar bedrijven overeind werden gehouden.

“Die miljarden steun hebben het welzijn óók bevorderd. Afgelopen jaar kende een historisch laag aantal faillissementen. Werk houdt mensen op de been. Er komt nu welzijnsondersteuning bovenop die economische ondersteuning. Met dat geld kan echt heel veel. En de overheid hoeft niet alles te faciliteren. Als je boodschappen doet voor je buurvrouw, hoeft dat de overheid geen cent te kosten.”

Jongeren mogen nu weer iets meer. Is de oplossing niet het openen van alle scholen? Verschillende wethouders dringen hierop aan.

“Zeker. Dat is dé oplossing. Dat jongeren weer naar het voortgezet onderwijs en naar de universiteit kunnen. Dat weten we heel goed. Maar het is niet verantwoord voor scholieren ouder dan twaalf jaar. Als je nu de scholen opent, terwijl de Engelse virusvariant in opkomst is, kan het virus zo snel rondgaan dat we nog langer in de ellende zitten. In het kabinet is absoluut oog voor deze wens, maar het moet wel mogelijk zijn.”

In hoeverre zorgt de avondklok voor extra problemen bij jongeren?

“Ik sprak woensdag twee jongens die een coronarap hadden gemaakt. Eén van hen zei dat hij de avondklok zo chill vond: ‘Toen ik in detentie zat, was de avondklok om 6 uur. Nu 9 uur. Ik snap niet waar iedereen zich druk om maakt!’ Maar even serieus: als de avondklok in april nog geldt, dan hebben we echt een probleem. Tieners willen graag bij elkaar hangen, verder kunnen ze heel weinig. Als de dagen straks langer en warmer worden, hebben we een handhavingsprobleem als de avondklok dan nog geldt.”

Lees ook:

Kabinet versoepelt voorzichtig voor jongeren

De somberheid en eenzaamheid onder jongeren is groot. Daarom laat het kabinet voorzichtig enkele restricties voor deze groep vieren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden