null Beeld

FramingBoekenweek

Alle misère heeft één oorzaak

Hans de Bruijn

Er is iets mis met de literaire wereld, zegt Özcan Akyol – Eus – in zijn ­Boekenweekessay. Schrijvers zijn ­bevriend, recenseren elkaar, prijzen ­elkaar aan, vormen een incestueus wereldje. De lezer wordt geminacht, niet gezien, arrogant bejegend. En dat alles is structureel: ‘de hele keten is verrot’.

Of Eus gelijk heeft of niet, dat moet iedereen zelf weten. Maar zijn framing komt bekend voor. Je hebt politici en burgers. Politici leven onder de incestueuze Haagse kaasstolp. Burgers worden niet serieus genomen, politici kijken weg, zien de echte problemen niet. En dat is een structureel probleem – dat bijvoorbeeld wordt veroorzaakt door het partijkartel.

Je hebt managers en professionals. Managers zijn losgezongen van de professie, weten inhoudelijk van toeten noch blazen. Professionals maken ze het leven zuur, en het werk onmogelijk. En door markt- en ­management­ideologie is dat een structureel probleem.

3S-frames

Je kunt ze 3S-frames noemen. Je hebt een Schurk en een Slachtoffer en dat probleem is Structureel. Wat is de kracht van dat 3S-frame?

Een. Je maakt het ons comfortabel. Alle misère heeft één oorzaak: de schrijver, politicus of manager. We kunnen stoppen met nadenken.

Twee. Je maakt het jezelf comfortabel. Je krijgt aandacht omdat je groots denkt: het hele systeem is fout. Je haalt de structurele oorzaak boven water, dat lijkt van veel denkkracht te getuigen.

Tegelijk, wie één oorzaak ziet voor alle ellende, kun je ook een gemakzuchtig denker noemen.

Hans de Bruijn is bestuurskundige en debatspecialist. Wekelijks analyseert hij sturende taal.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden