Partij voor de Toekomst

Afvallige FvD’ers sluiten zich aan bij partij Henk Krol

Dorien Rookmaker, Jeroen de Vries en Henk Otten (r). De afgescheiden FvD-Eerste Kamerleden sluiten zich aan de de Partij voor de Toekomst van Henk Krol. Beeld ANP
Dorien Rookmaker, Jeroen de Vries en Henk Otten (r). De afgescheiden FvD-Eerste Kamerleden sluiten zich aan de de Partij voor de Toekomst van Henk Krol.Beeld ANP

De Partij voor de Toekomst van Henk Krol gaat samen verder met GO, de partij van voormalig FvD’er Henk Otten.

ANP/Redactie

De twee partijen spreken van een ‘gelijkwaardige fusie’. Krol is lijsttrekker bij de Tweede Kamerverkiezingen van volgend jaar, Otten is per direct voorzitter van de fusiepartij.

Otten stapte vorig jaar na een felle ruzie met medeoprichter Thierry Baudet op bij Forum voor Democratie. Hij nam zijn zetel in de Eerste Kamer mee. Ook senator Jeroen de Vries maakt met hem de overstap. Krol vertrok eerder dit jaar met ruzie bij 50Plus, de partij waarvan hij jarenlang het boegbeeld was.

Krol sloot eerder al een verbond met Femke Merel van Kooten-Arissen, die na onenigheid over de partijkoers en met behoud van haar Tweede Kamerzetel de Partij voor de Dieren de rug had toegekeerd. Volgens Krol is tijdens gesprekken over samenwerking tussen de vier ‘zetelrovers’ een ‘positieve vonk’ overgesprongen.

Otten denkt dat de samenwerking leidt tot ‘de broodnodige consolidatie in de Nederlandse politiek’. De kiezer zit volgens hem helemaal niet te wachten op allerlei splinterpartijtjes. Hij verwacht dat het viertal ‘een hecht team’ gaat vormen. In meerdere provincies hebben Statenleden zich afgesplitst van Forum voor Democratie om zich vervolgens aan te sluiten bij de partij van Otten. Ook deze politici sluiten zich nu aan bij de Partij voor de Toekomst. Dit geldt eveneens voor Europarlementariër Dorien Rookmaker, die aangesloten is bij GO van Henk Otten.

Henk Krol en Femke Merel van Kooten-Arissen. Beeld ANP
Henk Krol en Femke Merel van Kooten-Arissen.Beeld ANP

Binnenkort presenteert de Partij voor de Toekomst een ‘constructief en innovatief’ partijprogramma. Daarin zullen politieke vernieuwing en ‘een realistische, daadkrachtige aanpak voor beter bestuur van Nederland’centraal staan.

Achter de schermen wordt nog met anderen gesproken, aldus Otten. Geert Dales, de inmiddels vertrokken voorzitter van 50Plus, is niet welkom.

Volgens politicoloog Tom Louwerse hebben de nieuwe leden van de fusiepartij nog wel inhoudelijke kloven te overbruggen. Hun stemgedrag in de Tweede Kamer laat zien dat er inhoudelijk flink verschillend wordt gedacht.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden