Staatssecretaris Eric van der Burg  van Asiel en Migratie.

Asielbeleid

Afghaanse asielzoekers mogen weer worden uitgezet

Staatssecretaris Eric van der Burg van Asiel en Migratie.Beeld ANP

Ondanks de machtsovername van de Taliban wijzigt het asielbeleid voor Afghanen niet. Wel krijgen bepaalde risicogroepen meer kans op asiel.

Petra Vissers

In augustus 2021 nam de extremistische Taliban de macht over in Afghanistan en vanaf dat moment nam de Nederlandse Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) geen asielverzoeken meer in behandeling van Afghanen. Ook werd er vanaf dat moment niemand meer uitgezet naar het land.

Dat gebeurde, omdat de situatie in het land met de val van hoofdstad Kaboel zodanig was veranderd dat eerst bekeken moest worden of asielverzoeken nog op dezelfde manier beoordeeld moesten worden als voorheen.

Dat is het geval, oordeelt staatssecretaris Eric van der Burg woensdag. Het willekeurige geweld tegen burgers is door de machtsovername afgenomen, schrijft hij aan de Tweede Kamer. “Doordat er geen strijd meer wordt gevoerd tussen de (toenmalige) regeringstroepen en de Taliban vallen hierdoor veel minder burgerslachtoffers.”

Daarmee krijgt Afghanistan niet dezelfde status als bijvoorbeeld Syrië. Burgers van dat land krijgen eigenlijk altijd asiel in Nederland, omdat er vanuit wordt gegaan dat alleen al een verblijf in dat land levensgevaarlijk is.

Wel kent Afghanistan een hele lijst met ‘risicogroepen’. Wie aannemelijk kan maken dat hij tot zo’n groep behoort, bijvoorbeeld omdat hij homoseksueel is, krijgt een asielvergunning.

Journalisten, rechters, politie

Op aandringen van de Tweede Kamer is die lijst met risicogroepen uitgebreid. Zo horen daar nu ook journalisten bij die werkzaam waren ten tijde van het vorige regime, medewerkers van de rechterlijke macht of van de politie.

De medewerkers van de Nederlandse militaire missies of politiemissies die in augustus door Nederland geëvacueerd werden, hebben allemaal al een asielvergunning. Zij zijn aangemerkt als ‘systematisch vervolgde groep’.

Dat asielverzoeken van Afghanen nu weer in behandeling worden genomen, is goed nieuws voor die asielzoekers die inmiddels al bijna een jaar wachten op een oordeel. Voor de mensen die al zijn afgewezen door de IND en wachten op uitzetting naar het land, betekent het dat de uitzettingen vanaf nu ook weer hervat worden.

Lees ook:

Nederland vraagt Europese Unie: ‘Zorg dat we Afghanen kunnen blijven uitzetten’

Zes Europese landen, waaronder Nederland, wilden in augustus dat het bestaande terugkeerakkoord met de Afghanen gehandhaafd zou worden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden