Kabinetsformatie

Adviseurs regering: Beleid moet simpeler en menselijke maat terug

null Beeld

Beleid dat in Den Haag wordt gemaakt moet simpeler en de menselijke maat moet terug. Die boodschap willen de Nationale Ombudsman en de voormannen van de Raad van State en de Algemene Rekenkamer overbrengen aan een toekomstige formatietafel.

Ombudsman Reinier van Zutphen, vicevoorzitter van de Raad van State Thom de Graaf en Arno Visser van de Algemene Rekenkamer spraken zondag bij Buitenhof hun zorgen uit over de vertrouwenscrisis die er in hun ogen bestaat tussen de burger en de overheid.

De drie spraken de afgelopen tijd al afzonderlijk met informateur Herman Tjeenk Willink, die probeert het vastgelopen formatieproces weer op gang te brengen. Als dat eenmaal is gelukt en er een aantal partijen gaan praten over het vormen van een nieuw kabinet, willen Van Zutphen, De Graaf en Visser gezamenlijk met hen in gesprek.

“We hebben soortgelijke waarnemingen”, zei Visser. “Steeds vaker is beleid niet uitvoerbaar, overmatig ingewikkeld.” Volgens Visser werken de zogenoemde ‘checks and balances’ in het systeem “op onderdelen niet goed. We hebben voorbeelden. Die willen we naar voren brengen”.

Lees ook:

Notulen ministerraad openbaar in unieke poging vertrouwen te herstellen

Het kabinet maakt voor één keer staatsgeheime notulen van de ministerraad openbaar. De ophef daaromtrent compliceert de toch al ingewikkelde formatie nog meer.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden