Integriteit

Advies: Geef Baudet berisping voor niet registreren nevenfuncties

Thierry Baudet van Forum voor Democratie trapt de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen af in Leeuwarden. Beeld ANP
Thierry Baudet van Forum voor Democratie trapt de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen af in Leeuwarden.Beeld ANP

Als het aan het College van onderzoek integriteit ligt, tikt de Kamer FvD-leider Thierry Baudet op de vingers voor het schenden van de registratieplicht. De FvD’er liet na twee nevenfucties te melden.

Jeannine Julen

Partijleider Thierry Baudet van Forum voor Democratie verdient een berisping omdat hij heeft nagelaten twee nevenfuncties te melden. Dat adviseert het College van onderzoek integriteit aan de Tweede Kamer na een onderzoek. Ook stelt het college voor dat Kamerleden er bij Baudet op aan te dringen om de nevenfuncties alsnog te registreren in het daarvoor bedoelde register.

Het onafhankelijke college, dat een jaar geleden in het leven is geroepen en de gedragscode toetst, boog zich over een klacht over functies die Baudet buiten zijn Kamerwerkzaamheden bekleedt. De partijleider staat bij de Kamer van Koophandel namelijk geregistreerd als voorzitter van de Forum voor Democratie bv en als directeur van het zogeheten THPB Media bv. Maar beide functies staan niet vermeld in het nevenactiviteitenregister waarin Kamerleden wettelijk verplicht zijn nevenactiviteiten en extra inkomsten te melden.

Baudet verleende geen medewerking

Het college heeft er begrip voor dat Baudet het voorzitterschap van zijn eigen vereniging niet heeft gemeld in het register. Het gaat hier immers om een politieke functie, redeneren de collegeleden. Maar omdat er ook inkomsten aan verbonden zijn, had hij ook deze activiteiten toch echt moeten registreren, aldus het college.

Over Baudets activiteiten in de THPB Media bv is het college minder mild. Het bedrijfje, waar Baudet enig aandeelhouder van is, werd in mei 2020 opgericht voor zijn inkomsten uit boeken en lezingen. Ook deze inkomsten en activiteiten liet de FvD’er na te melden.

Kwalijk vindt het college ook dat Baudet geen medewerking wilde verlenen aan het onderzoek. “Met zijn opstelling en het negeren van het college in het onderzoek van de klacht heeft de heer Baudet er blijk aan gegeven niet of onvoldoende in te zien dat hij de voor Kamerleden geldende regels (...) zelf ook dient na te komen”, schrijft het aan de Tweede Kamer.

‘Als mensen hem niet vertrouwen, moeten ze niet op hem stemmen’

De leden van het college kunnen zelf geen sancties opleggen. Wel worden de sancties die ze voorstellen in stemming gebracht in de Tweede Kamer. Bij een meerderheid worden de sancties ook daadwerkelijk opgelegd.

Baudet verklaart zelf zijn neveninkomsten niet op te geven omdat die niets te maken hebben met zijn werk als Kamerlid. “Als mensen hem niet vertrouwen of geloven dat zijn ideeën te koop zijn, moeten zij vooral niet op hem stemmen”, schrijft de partij in een verklaring.

Lees ook:

Kamervoorzitter gaat onderzoeken of gedragsregels wel streng genoeg zijn

Cursussen, een kwalitatief onderzoek en een gesprek met het nieuwe integriteitscollege moeten ongewenste omgangsvormen in de toekomst uit de Tweede Kamer bannen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden