Coronamaatregelen

Aantal besmettingen stijgt voor de derde dag op rij, nieuwe maatregelen voor Kerst liggen op de loer

Winkelend publiek in het centrum van Eindhoven.  Beeld ANP
Winkelend publiek in het centrum van Eindhoven.Beeld ANP

Het RIVM meldde vanmiddag voor de derde dag op rij een toename van het aantal coronabesmettingen. Zondag komt een groot deel van het kabinet bijeen voor een extra corona-overleg bijeen in het Catshuis, laat een woordvoerder weten. 

Premier Rutte waarschuwde er tijdens zijn persconferentie van afgelopen dinsdag al voor: als de besmettingen niet omlaag gaan, zou hij voor Kerst nog terugkomen met aanvullende maatregelen. Nu er vandaag met 9182 weer een recordaantal besmettingen is opgetekend sinds de piek van de tweede coronagolf op 31 oktober, kan het kabinet er niet meer omheen dat harder ingrijpen nodig is. Het aantal besmettingen per week, dat een betere indicatie geeft dan dagcijfers, liet ook een forse stijging zien. Het ging in de laatste week om 51.000 positief geteste mensen, tegen iets meer dan 35.000 in de week ervoor.

Zondag komt het kabinet bijeen voor een extra beraad in het Catshuis. Bij het overleg zullen de meest bij de coronacrisis betrokken bewindspersonen aanwezig zijn. Ze zullen zich laten bijpraten door deskundigen zoals RIVM-directeur Jaap van Dissel. Het Outbreak Management Team (OMT), het team van deskundigen dat het kabinet adviseert, is bij elkaar geweest om de laatste ontwikkelingen te analyseren. Waarschijnlijk volgt dinsdag een nieuwe persconferentie van Rutte en zorgminister Hugo de Jonge, laten bronnen weten aan ANP.

Diederik Gommers, OMT-lid en voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, liet zich zaterdag in het AD kritisch uit over de corona-aanpak. Hij vindt dat het kabinet veel sneller moet ingrijpen als het virus oplaait. De crisisoverleggen beslaan volgens hem te veel dagen en de maatregelen gaan daarna ook nog eens te laat in.

Rutte zei woensdag tegen de Tweede Kamer dat als er nieuwe maatregelen getroffen zouden worden, de kerstdagen ontzien zouden worden. Dat betekent dat mensen met Kerst maximaal drie mensen mogen ontvangen. 

Hoogste aantallen sinds eind oktober

Om welke strengere coronamaatregelen het kan gaan, wilde de premier nog niet kwijt. Dat is ook afhankelijk van de besmettingscijfers. Wel liet Rutte in het debat doorschemeren dat het kan gaan om maatregelen voor het onderwijs of voor niet-essentiële winkels. “Dat zijn hele moeilijke vraagstukken, met vergaande economische gevolgen.”

Het kabinet stelde medio oktober een gedeeltelijke lockdown in om de verspreiding tegen te gaan. Sindsdien is onder meer de horeca gesloten en zijn de toegestane groepsgroottes teruggebracht. Sinds 1 december is het bovendien verplicht om mondkapjes te dragen in publieke ruimtes. Hoewel in aanloop naar de persconferentie van afgelopen dinsdag veel gesproken werd over een verlengde kerstvakantie voor scholen van drie weken, is hier toen niet voor gekozen. Wel is duidelijk dat een sluiting van vooral middelbare scholen van positieve invloed kan zijn op de R- waarden van het virus.

In Duitsland wordt dit weekend ook vergaderd over aanvullende maatregelen door de landelijke regering en de zestien deelstaten. De minister van binnenlandse zaken Seehofer raadt dringend aan om drie weken een totale lockdown in te gaan, ook met de kerstdagen, maar de zestien deelstaten denken daar weer anders over: Saksen zint op zeer strenge maatregelen en overweegt  maandag de scholen en winkels al te sluiten en een verbod op te leggen aan mensen om meer dan 15 kilometer van huis te gaan. In het aan Nederland grenzende Nedersaksen en Noordrijn- Westfalen wordt weer gedacht aan een lockdown tussen kerst en oud en nieuw.

Het Catshuisberaad begint morgen in de ochtend. Behalve Rutte en de vicepremiers Hugo de Jonge, Kajsa Ollongren en Carola Schouten zijn ook de ministers Wopke Hoekstra, Eric Wiebes, Wouter Koolmees, Tamara van Ark, Ferd Grapperhaus en Arie Slob aanwezig..

Lees ook:
De schuldige van de coronapandemie? In China hoor je er niemand meer over

Het drama dat zich een jaar geleden in Wuhan afspeelde, is vervat in een knap staaltje propaganda. Correspondent Eefje Rammeloo ziet hoe Wuhanezen bij een tentoonstelling over die tijd hun hart ophalen aan gezamenlijke, maar selectieve herinneringen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden