Lijsttrekkerschap

50Plus twist over pensioen, een ‘kroonjuweel’

Liane de Haan, kandidaat-lijsttrekker van 50Plus, staat de pers te woord tijdens een persconferentie. Het partijbestuur wil de directeur van ouderenbond ANBO als lijsttrekker in aanloop naar de landelijke Tweede Kamerverkiezingen. Beeld Marco de Swart, ANP
Liane de Haan, kandidaat-lijsttrekker van 50Plus, staat de pers te woord tijdens een persconferentie. Het partijbestuur wil de directeur van ouderenbond ANBO als lijsttrekker in aanloop naar de landelijke Tweede Kamerverkiezingen.Beeld Marco de Swart, ANP

De verkiezing van een nieuwe lijsttrekker is bij 50Plus opnieuw aanleiding voor onenigheid. Dit keer gaat het over de kern van de partij: pensioenen.

Jelle Brandsma

Als Liane den Haan lijsttrekker wordt van 50Plus, zal de houding tegenover het pensioenakkoord veranderen. Met haar valt te praten over voorwaarden voor een nieuw pensioenstelsel, zegt zij. De fractievoorzitter in de Tweede Kamer, Corrie van Brenk, die zich ook kandidaat stelt om bij de verkiezingen de lijst aan te voeren, is daar mordicus tegen. Die wil ‘blijven knokken voor het behoud van het huidige pensioenstelsel’.

Zaterdag kiest 50Plus een nieuwe lijsttrekker, en Van Brenk gaat de strijd aan. Zij lanceerde een video waarin zij samen met Martin van Rooijen, lid van de Eerste Kamer, het pensioenstandpunt van de partij omschrijft als ‘glashelder’. Dit ‘kroonjuweel’ is in gevaar als Liane den Haan lijsttrekker wordt, stelt zij in een toelichting. Van Brenk wil geen lagere plek op de kandidatenlijst voor de Tweede Kamer en vecht dus voor haar politieke leven.

Martin van Rooijen noemt in de video behoud van het huidige pensioenstelsel ‘de ziel van de partij’. Meepraten over aanpassing van het stelsel, ook al is dat onder voorwaarden, is in strijd met de beginselen van de partij, zo valt te beluisteren. “U hebt het gehoord”, legt Van Brenk de leden uit. “Hier hebben wij keihard voor gewerkt. Ik wil dat nog vier jaar doen. Met uw steun. Dank u wel.”

Minder nee zeggen

Van Brenk denkt dat zij verandering van het pensioenstelsel nog kan afwenden, ook al steunt dat op een ruime meerderheid in de Eerste en Tweede Kamer. In het nieuwe systeem bewegen uitkeringen (een beetje) mee met de economie en dat moet de kans op een stijging groter maken. Van Brenk heeft hierin sowieso geen vertrouwen en meent dat in het huidige stelsel de uitkeringen ook omhoog kunnen. Zij vreest dat Den Haan, als zij lijsttrekker wordt, akkoord gaat met verandering van het pensioenstelsel.

Liane den Haan wil voorkomen dat 50Plus buitenspel staat. “Als je nee zegt, zit je niet aan tafel. Er zijn nog veel losse eindjes. Als alles totaal is uitgewerkt, kan je nog steeds zeggen of je het ermee eens bent of niet.” Den Haan is nu directeur van ouderenvereniging Anbo, een organisatie die het pensioenakkoord steunt.

50Plus heeft een nieuwe politieke stijl nodig, meent Den Haan. “Ik wil minder ‘nee’ en ‘tegen’. Ik wil meer aangeven waar ik vóór ben.” Zij ziet haar idee over pensioen niet als een drastische koerswijziging. “De standpunten van Martin van Rooijen en mij liggen heel dicht bij elkaar. Daar komen wij wel uit.”

Recorddeelname verwacht

De leden van 50Plus maken zaterdag een keuze tijdens een digitale vergadering. Oprichter en partijvoorzitter Jan Nagel verwacht een recorddeelname van 450 leden. Naast Den Haan en Van Brenk zijn er nog twee kandidaten voor het lijsttrekkerschap: Jan-Frans Brouwers uit Son en Breugel en René Graafsma uit Bilthoven.

50Plus is op zoek naar een nieuwe lijsttrekker, nadat Henk Krol in mei is opgestapt. Hij was – met een onderbreking van een jaar – fractievoorzitter sinds de partij in 2012 met twee zetels in de Kamer kwam. De partij hobbelt van de ene ruzie naar de andere. In het voorjaar waren er heftige verwijten vanwege het optreden van partijvoorzitter Geert Dales. Die pakte zijn biezen en Krol begon een eenmansfractie.

Partijoprichter Jan Nagel heeft weer de leiding in het bestuur. In de partij wordt geklaagd. Waarom was er geen open kandidaatstelling en werd alleen Den Haan naar voren geschoven? Waarom is er geen lijsttrekkersdebat georganiseerd en waarom kregen afdelingen het verzoek dat ook niet te doen? Nagel schrijft op de website dat onderzoek van bureau Maurice de Hond de conclusie trekt dat 50Plus niet hoeft mee te doen aan de verkiezingen als er nog meer ruzies komen. “Stop met scherpslijperij. Het bestuur wil met vaste hand werken aan de eenheid van de partij om de verkiezingen toch tot een succes te maken.”

Lees ook:

Jan Nagel, de onruststoker die 50Plus door de crisis moet loodsen

Avonturier, onruststoker, lastpak, magneet van kritiek. Zo werd 50Plus-voorzitter Jan Nagel ooit genoemd. Zelf ziet hij zichzelf als de ervaren kapitein die de partij door de zoveelste crisis moet loodsen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden