null Beeld -
Beeld -

PodcastWij Willen Zoncast

Zonnepanelenpodcast: Zijn die paar panelen wel genoeg?

Allemaal leuk en aardig dat uw voorraad perenijsjes bevroren blijft op zonnestroom, maar... zetten die paar panelen wel zoden aan de dijk?

Want een nieuwbouwwijk aan de panelen is één ding, maar hoe kunnen zonnepanelen ooit voldoen aan de enorme energiebehoefte van de grote industrie? Het is duidelijk dat we groter moeten denken - maar dat lijkt maar mondjesmaat te gebeuren. Want waarom ligt het IJsselmeer nog niet vol met drijvende panelen? Nee, nee nóg groter: dat die olie opraakt weten ook de sjeiks van Dubai of Saudi-Arabië natuurlijk ook. Maar waarom leggen ze die woestijn nog niet vol met panelen?

In deze aflevering is Arno Smets te gast, professor in de zonne-energie aan de TU Delft. Smets is medeauteur van een recent paper waarin hij berekende dat zonne-energie in de toekomst een veel grotere rol in de wereldwijde energiebehoefte kan spelen dan tot nu werd aangenomen. Hoe dat kan, en waarom het zonnepaneel in het grotere geheel tot nu toe ietwat werd onderschat, hoort u in deze aflevering van de Wij Willen Zoncast.

Beluister de aflevering via onderstaande speler, of via kanalen als Spotify, Google, of Apple. Volg ons vooral, want nieuwe afleveringen verschijnen de komende weken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden