PodcastWijsneuzen

Wordt het niet juist tijd voor vervroegde verkiezingen?

null Beeld

In de coronacrisis neemt de politiek ingrijpende besluiten. De miljarden vliegen over tafel. Maar is daarvoor niet een nieuw mandaat van de burger nodig? Waarom worden er geen vervroegde verkiezingen uitgeschreven?

In deze tiende aflevering van Wijsneuzen - over burgers in tijden van pandemie - spreken journalist Frits van Exter en politicoloog Menno Hurenkamp over de terugkeer van de polder. De regering laat zich nu door zowat alle maatschappelijke sectoren adviseren over de beste weg door deze crisis heen.

Beluister de nieuwste aflevering via onderstaande speler of via apps als Omny, Spotify, Apple of Stitcher.

Een van de eerste kwam van een ‘denktank’, onder leiding van Marriëtte Hamer van de SER. Het is een lange lijst met vertrouwde ‘aandachtspunten’: die lang niet allemaal met elkaar te verzoenen zijn, en ook is er natuurlijk niet genoeg geld om alle zorgen weg te nemen.

Er moeten keuzes worden gemaakt. Er moeten heldere voorwaarden worden gesteld. Willen we gewoon doorvliegen met KLM of vinden we dat de verpleegkundigen en die andere helden van de corona betere arbeidsvoorwaarden moeten krijgen?

Frits verwijst naar de recente uitspraak van Gert-Jan Segers van de Christen-Unie in Trouw: het is nu tijd om het ‘roofkapitalisme’ in te tomen. Menno voegt daaraan toe dat het misschien ook tijd is de lijdzaamheid van het parlement te doorbreken. Waarom geen vervroegde verkiezingen? Laat de politiek een nieuw mandaat zoeken bij de burger voor de grote besluiten die genomen moeten worden.

Dit is de tiende aflevering in een speciale reeks van Wijsneuzen. Eerdere afleveringen, kunt u hier terugluisteren. Reacties zijn welkom via: wijsneuzen@trouw.nl.

Menno Hurenkamp is politicoloog. Hij is verbonden aan de Universiteit voor Humanistiek in Utrecht. Zijn thema is burgerschap. Frits van Exter is journalist en oud-hoofdredacteur van Trouw. Techniek: Daan Hofstee / Muziek: Jac van Exter / coördinatie Trouw: Joris Belgers.

Abonneer u op Wijsneuzen via Omny, Spotify, Apple of Stitcher, zodat u geen aflevering hoeft te missen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden