null Beeld

PodcastWijsneuzen, de verkiezingen

Wat hebben de rellen van de laatste dagen te maken met het klimaatdebat?

De meeste politieke partijen willen meer doen voor het klimaat. Maar hoe voorkom je dat de lasten ongelijk worden verdeeld?

Redactie Trouw

In de tweede aflevering van ‘Wijsneuzen, de verkiezingen’ spreken Menno Hurenkamp en Frits van Exter met milieuwetenschapper Heleen de Coninck en Niels Markus, politiek redacteur van Trouw. Is er een verband tussen de rellen van de laatste dagen en het klimaatdebat?

‘Wijsneuzen. de verkiezingen’ is te beluisteren via de onderstaande speler en alle bekende podcastkanalen als Omny, Spotify, Apple en Stitcher.

Heleen de Coninck vreest dat de onvrede toeneemt als de rekening voor het bestrijden van de klimaatcrisis onevenredig zwaar gaat drukken op mensen met lagere inkomens. Nederland heeft groene ambities, maar lijkt vooral voor de snelle winst te gaan in het terugdringen van de CO-2 uitstoot. Het risico is groot dat daar minder draagvlak voor is. Ze denkt dat het goed is als burgers, ook met een lager inkomen, mede-eigenaar kunnen worden van windturbines.

Niels Markus ziet dat de meeste partijen – PVV en Forum uitgezonderd – verder willen gaan in de klimaatdoelen. Uit onderzoek van Trouw blijkt dat vooral jongeren hier voor zijn. Zij zijn ook sterker voorstander van kernenergie. Heleen de Coninck denkt dat nieuwe kerncentrales er alleen komen als de overheid de bouw zwaar wil subsidiëren.

De epidemie laat volgens Menno Hurenkamp zien dat straffe maatregelen echt effect hebben op de uitstoot. Nederland zou met het steunen van bedrijven als KLM veel strengere milieuvoorwaarden moeten verbinden.

Heleen de Coninck is hoogleraar milieuwetenschap aan de Technische Universiteit Eindhoven. Zij is een van de auteurs van het klimaatrapport van het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) dat in 2007 voor zijn werk de Nobelprijs voor de Vrede kreeg.

Niels Markus is politiek redacteur van Trouw, met het klimaat in zijn portefeuille.

Menno Hurenkamp is politicoloog, verbonden aan de Universiteit voor Humanistiek. Frits van Exter is journalist, oud-hoofdredacteur van Trouw. Techniek: Daan Hofstee / Muziek: Jac van Exter / Coördinatie Trouw: Joris Belgers. Reageren? Mail naar wijsneuzen@trouw.nl.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden