null Beeld -
Beeld -

Haags Halfuurtje

Van Segers naar Bikker, een wissel van de wacht bij de CU

Mirjam Bikker is de eerste vrouw die de ChristenUnie-fractie gaat leiden. Verandert haar komst iets aan de koers van de kleinste regeringspartij?

Redactie Trouw

Middenin het relatief rustige kerstreces trakteerde Gert-Jan Segers ons op een verrassing. De alom gerespecteerde Tweede Kamer-fractieleider van de ChristenUnie kondigde aan dat hij na tien jaar stopt als parlementariër.

Zijn opvolger stond meteen klaar: Mirjam Bikker, de eerste vrouw die de ChristenUnie-fractie gaat leiden. Wat drijft haar? En verandert haar komst iets aan de koers van de kleinste regeringspartij?

Beluister de nieuwe aflevering van Haags Halfuurtje via onderstaande speler, of zoek hem op via Spotify, iTunes, Podimo of een van de andere bekende podcastkanalen.

Wie wil er nog fractievoorzitter worden in deze tijd, die gekenmerkt wordt door publieke beschimpingen van Haagse politici, tot bedreigingen aan toe? Hoe ziet de carrière van Mirjam Bikker er tot nu toe uit? Hoe stelde zij zich deze week aan het brede publiek voor als nieuw boegbeeld van haar partij? Zal zij zich anders opstellen dan Segers in de kwesties die vooral het afgelopen jaar gevoelig lagen binnen de ChristenUnie, zoals het asiel- en migratiebeleid?

In deze eerste aflevering van Haags Halfuurtje van 2023 spreekt presentator Christoph Schmidt met politiek redacteur Auke van Eijsden. Hij volgt de ChristenUnie al een tijdje van dichtbij. Eerder deze week interviewde hij Bikker voor Trouw over haar nieuwe rol.

In Haags Halfuurtje zet presentator Christoph Schmidt elke vrijdag de schijnwerper op het Haagse schimmenspel. Schmidt is politiek verslaggever van Trouw en als oud-correspondent thuis in de Brusselse wandelgangen. Met wisselende gasten bespreekt en duidt hij nieuws, zoekt hij inhoud achter de hype en zoekt hij antwoorden op de grote vragen.

Presentatie: Christoph Schmidt; Redactie en productie: Hannah van der Wurff.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden