null Beeld

PodcastWijsneuzen, de verkiezingen

Podcast: Kijken naar stilstaand water is júist spannend

De verkiezingscampagnes lijken saai. In de peilingen zit weinig beweging. De lijsttrekkers weten er geen echte strijd van te maken en de corona-premier lijkt onaantastbaar.

Wijsneuzen

Maar klopt dat wel?

Julia Wouters, politicoloog en vele jaren politiek assistent van Lodewijk Asscher, zegt in de achtste aflevering van ‘Wijsneuzen, de verkiezingen’ dat ze de verkiezingen juist buitengewoon spannend vindt. De uitkomst is onvoorspelbaar, ook aan de linkerzijde en in de strijd om een plek aan de formatietafel.

En ook Bart Zuidervaart, chef van de politieke redactie van Trouw, vindt de campagnes verre van saai. Er gebeurt van alles als je onder het wateroppervlak kijkt. Bijvoorbeeld de manier waarop de SP, GroenLinks en zelfs de Partij voor de Dieren zich opzichtig aanbieden als mogelijke partner in een nieuw kabinet.

‘Wijsneuzen. de verkiezingen’ is te beluisteren via de onderstaande speler en alle bekende podcastkanalen als Omny, Spotify, Apple en Stitcher.

Menno Hurenkamp mist ondertussen de ouderwetse campagnesfeer: lijsttrekkers die door het land trekken om de zaaltjes toe te spreken. Een campagne via het scherm is hem te steriel.

Onbegrijpelijk is de debatagenda voor de komende dagen. Waarom drie keer Rutte tegenover Wilders op tv? Denken omroepen dat dat het spannendst is?

Julia Wouters had het liefst een debat gezien tussen Lilianne Ploumen en Mark Rutte. Al zou het moeilijk zijn hem in het nauw te drijven, want als corona-premier is hij onaantastbaar. Wouters: ‘Je hebt Onze Lieve Heer, Sinterklaas en Mark Rutte’. Bart Zuidervaart: ‘Rutte is de schipper in de mist.’

Het goede nieuws van de verkiezingen waren de vier vrouwelijke lijsttrekkers die met een andere toon en stijl het debat naar hun hand zetten. Minder gehakketak, meer inhoud.

Menno Hurenkamp is politicoloog, verbonden aan de Universiteit voor Humanistiek. Frits van Exter is journalist, oud-hoofdredacteur van Trouw. Techniek: Daan Hofstee / Muziek: Jac van Exter / Coördinatie Trouw: Joris Belgers. Reageren? Mail naar wijsneuzen@trouw.nl.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden