null Beeld

PodcastWijsneuzen, de verkiezingen

Podcast: Dit waren de verkiezingen, een versplinterd parlement blijft achter

Dit waren de verkiezingen: in deze aflevering van Wijsneuzen, de verkiezingen blikken onze podcasters vooruit - maar ontkomen er ook niet aan terug te kijken op de campagne.

Redactie Trouw

Het politieke landschap is verder versplinterd. De klassieke linkse partijen zijn bij de verkiezingen van afgelopen woensdag gemarginaliseerd, aan de rechterkant is onverdraagzaamheid met 28 zetels sterk vertegenwoordigd. De winnaars zijn de liberale democraten rondom het midden.

‘Wijsneuzen. de verkiezingen’ is te beluisteren via de onderstaande speler en alle bekende podcastkanalen als Omny, Spotify, Apple en Stitcher.

In de negende aflevering van de podcast ‘Wijsneuzen, de verkiezingen’ maken Frits van Exter en Menno Hurenkamp de balans op met Bart Zuidervaart, chef van de politieke redactie van Trouw.

Hurenkamp: “We leven in een tamelijk rechts landje. Het gemak waarmee mensen zich onverdraagzaam hufterig uitdrukken is weer toegenomen.” Zuidervaart maakt zich vooral zorgen over de kwaliteit van de volksvertegenwoordiging. Het aantal parlementariërs dat ervaren genoeg is om tegenmacht te bieden is klein. Dat kan zich wreken bij de parlementaire enquêtes en andere grote thema’s op de agenda.

Hurenkamp noemt Mark Rutte ‘de premier van de versplintering’. Hij hoopt dat progressieve partijen nu eindelijk ernst maken met fuseren, maar vreest dat de ‘kippendrift’ daarvoor nog te sterk is.

Deze podcast is niet bedoeld als terugblik op de campagnes, maar de deelnemers ontkomen er niet aan. Waar ging het eigenlijk over? Corona beheerste alles, maar er over spreken leek voor iedereen - behalve Thierry Baudet - taboe. Wat niet wegneemt dat de meeste kiezers goed op de hoogte waren van inhoudelijke standpunten, getuige ook de populariteit van de stemwijzers en kieskompassen.

Menno Hurenkamp is politicoloog, verbonden aan de Universiteit voor Humanistiek. Frits van Exter is journalist, oud-hoofdredacteur van Trouw. Techniek: Daan Hofstee / Muziek: Jac van Exter / Coördinatie Trouw: Joris Belgers. Reageren? Mail naar wijsneuzen@trouw.nl.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden