null Beeld

PodcastWijsneuzen

Podcast: Dingen gingen mis, maar wat kunnen we leren van de coronacrisis?

Uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau blijkt dat burgers de afgelopen maanden veel vertrouwen hebben gehad in de aanpak van de corona-crisis door regering en parlement.

Wijsneuzen

Burgers maken zich ook nog geen grote zorgen over een tweede golf, hoe die er ook uit mag zien. Maar het is een momentopname, en de vraag is of het vertrouwen en de saamhorigheid straks ook nog aanwezig zijn. Veel hangt af van het vermogen om lessen te trekken uit de afgelopen maanden. Want hoe tevreden we ook zijn, er gingen dingen mis.

Beluister de nieuwste aflevering van Wijsneuzen via onderstaande speler of zoek hem op via de bekende kanalen als Omny, Spotify, Apple en Stitcher.

In de vijftiende en voorlopig laatste aflevering van deze reeks Wijsneuzen gaan we te rade bij drie vrouwen die eerder te gast waren: onderwijzeres Debbie Dussel, huisarts Marjolein van Mesdag en hoogleraar leiderschap Janka Stoker. Zij geven praktische adviezen voor een betere bestrijding van een eventuele nieuwe crisis, landelijk of plaatselijk.

Journalist Frits van Exter en politicoloog Menno Hurenkamp vragen zich ook af waar het vertrouwen van de burger op is gebaseerd en hoe houdbaar dat is. En: Hoe volgzaam moeten media zijn in een crisis?

Dit was voorlopig de laatste aflevering van de tweede reeks Wijsneuzen, die in het teken stond van de corona-pandemie. Eerder afleveringen kunt u terugluisteren via trouw.nl/wijsneuzen. Reacties zijn nog altijd welkom op wijsneuzen@trouw.nl.

Menno Hurenkamp is politicoloog. Hij is verbonden aan de Universiteit voor Humanistiek in Utrecht. Zijn thema is burgerschap. Frits van Exter is journalist en oud-hoofdredacteur van Trouw. Techniek: Daan Hofstee / Muziek: Jac van Exter / Coördinatie Trouw: Joris Belgers.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden