null Beeld

Haags Halfuurtje

Kan een partijverbod de democratie beschermen?

Redactie Trouw

De angst voor radicalisering in de politiek groeit. Heeft een partijverbod zin, anno 2023? Met de toenemende verruwing in Den Haag in het achterhoofd − de befaamde uitspraak over ‘tribunalen’ en het omverwerpen van de regering − is die discussie plots actueler dan ooit.

Een nieuwe wet over het verbieden van politieke partijen is in de maak, maar zal nog jaren door de molen moeten. Coalitiepartij D66 wil daar niet op wachten. Vanwaar die haast? Daarover spreekt presentator Christoph Schmidt met Wilfred Scholten, die over het partijverbod schreef voor Trouw.

Beluister de nieuwe aflevering van Haags Halfuurtje via onderstaande speler, of zoek hem op via Spotify, iTunes, Podimo of een van de andere bekende podcastkanalen.

In Haags Halfuurtje zet presentator Christoph Schmidt elke vrijdag de schijnwerper op het Haagse schimmenspel. Schmidt is politiek verslaggever van Trouw en als oud-correspondent thuis in de Brusselse wandelgangen. Met wisselende gasten bespreekt en duidt hij nieuws, zoekt hij inhoud achter de hype en zoekt hij antwoorden op de grote vragen.

Presentatie: Christoph Schmidt; Redactie en productie: Hannah van der Wurff.

Lees ook:

Een partijverbod, moet je dat wel willen? Met die vraag worstelt de politiek al meer dan honderd jaar

Het kabinet komt met een wetsvoorstel om politieke partijen te verbieden. Waarom nu? En wat kunnen we leren van het verleden?

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden