null Beeld

PodcastDe Roomse Loper

Is het Gods wil of die van de maffia?

Aan In de podcast De Roomse Loper praten Trouw-redacteur Stijn Fens en Vaticaankenner Christian van der Heijden u bij over de stand van zaken in de katholieke wereld.

De Roomse Loper

Deze 71ste Roomse Loper is gewijd aan de relatie tussen de Italiaanse katholieke kerk en de maffia. Aanleiding is de zaligverklaring op zondag 9 mei in het Siciliaanse Agrigento van onderzoeksrechter Rosario Livatino, die in 1990 door de maffia werd vermoord. Livatino, een overtuigd katholiek, was toegewijd aan de bestrijding van corruptie en afpersing. Paus Johannes Paulus II noemde hem een ‘martelaar van de gerechtigheid en indirect van het geloof’.

Beluister De Roomse Loper via onderstaande speler, of via kanalen als Omny, iTunes, Spotify en Google Podcasts.

Speciale gast in deze uitzending is Aart Heering, oud-correspondent in Rome, die veel over de maffia heeft gepubliceerd. Hij vertelt hoe de rooms-katholieke kerk de clans aanvankelijk steunde, maar dat vanaf de jaren tachtig van de vorige eeuw steeds meer priesters, bisschoppen en overtuigde katholieken als Livatino in opstand kwamen tegen de georganiseerde misdaad. De vraag is ook hoe het eigenlijk zit met de geloofspraktijk van de voormannen van de maffia. En trekken ze zich iets aan van het feit dat paus Franciscus hen heeft geëxcommuniceerd?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden