null Beeld

PodcastWijsneuzen

Is de dijk wel hoog genoeg voor een tweede coronagolf?

Nu we volgens RIVM en kabinet ‘uit de acute crisis’ zijn, kunnen vele maatregelen al per 1 juli worden versoepeld. De verwarring wordt er niet per se minder om, maar we doen ons best, in de anderhalvemetersamenleving.

Belangrijker is nu misschien de vraag hoe we ons voorbereiden op een mogelijke tweede besmettingsgolf. Berichten uit het buitenland maken duidelijk wat Hugo de Jonge, minister van Volksgezondheid, zei: “Wij kunnen wel klaar zijn met het virus, maar het virus is nog niet klaar met ons.” Hij herinnerde ons eraan hoe Nederland na de watersnoodramp dijken bouwde om zich te beschermen. “Vandaag zijn wij samen die dijk die de tweede golf buiten de deur kan houden.”

Beluister de nieuwste aflevering van Wijsneuzen via onderstaande speler of zoek hem op via de bekende kanalen als Omny, Spotify, Apple en Stitcher.

Journalist Frits van Exter en politicoloog Menno Hurenkamp vragen zich af of de dijk wel hoog genoeg is. Op die eerste golf bleek Nederland immers zo goed niet voorbereid. Wat ging mis en wat kunnen we ervan leren?

Het kabinet belooft een evaluatie, maar Menno vreest dat dat wat te vrijblijvend is. Volledige openheid van zaken is geboden om goed verantwoording af te leggen in belang van iedereen die door een nieuwe besmetting getroffen kan worden.

Dit is de dertiende aflevering in een speciale reeks van Wijsneuzen, over burgers ten tijde van pandemie. Reacties zijn welkom via: wijsneuzen@trouw.nl.

Menno Hurenkamp is politicoloog. Hij is verbonden aan de Universiteit voor Humanistiek in Utrecht. Zijn thema is burgerschap. Frits van Exter is journalist en oud-hoofdredacteur van Trouw. Techniek: Daan Hofstee / Muziek: Jac van Exter.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden