Podcast De Roomse Loper

De nieuwe kardinalen komen

In De Roomse Loper praten Trouw-redacteur Stijn Fens en Vaticaankenner Christian van der Heijden u bij over de katholieke wereld.

In aflevering 44 aandacht voor de dertien kardinalen die paus Franciscus van plan is op 5 oktober te creëren. Kardinalen worden wel de prinsen van de kerk genoemd en zijn van oudsher de belangrijkste raadgevers van de paus. Ze hebben één uniek voorrecht: ze mogen een paus kiezen. Het creëren van kardinalen is een effectieve manier voor een paus om de keuze van zijn opvolger te beïnvloeden. Hij maakt persoonlijk de keuze. Franciscus is daarin even eigenzinnig als in andere beslissingen die hij neemt.

Zo zitten er geen Amerikanen bij, wel veel bisschoppen die zich met de interreligieuze dialoog bezig houden en steden als Turijn en Venetië die vroeger konden rekenen op een ‘rode hoed’, slaat hij ook deze keer over .

Fens en Van der Heijden nemen nieuwe kardinalen met u door en lichten de opvallendste namen eruit. Een dappere aartsbisschop uit Guatemala, een in ongenade gevallen prelaat die nu in doodnormale parochie in Liverpool werkt en een echte Franciscus-bisschop uit Bologna. Bovendien krijgt u antwoord op de vraag of kardinaalscreaties ook onder deze paus vallen in de categorie ‘vriendjespolitiek’. 

De Roomse Loper

U kunt zich via bovenstaande speler abonneren op De Roomse Loper. Ook is er de app te downloaden om de podcast direct uw telefoon te beluisteren. De podcast staat ook op iTunesSoundcloudSpotify en Google Podcasts. Volg De Roomse Loper ook op Twitter.

Beluister eerdere afleveringen via trouw.nl/deroomseloper.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden