null Beeld

Lezersreacties

Zuinig eerherstel voor ontslagen predikant

Redactie Trouw
Dominee Gerard Rinsma vocht zijn ontslag aan. Beeld Reyer Boxem
Dominee Gerard Rinsma vocht zijn ontslag aan.Beeld Reyer Boxem

Goed dat Trouw een artikel heeft gepubliceerd over het eerherstel voor de ontslagen predikant Gerard Rinsma (Trouw, 7 maart). Toch verbaast mij een aantal punten in het verhaal: het ingebakken systeem dat een dominee verplaatsbaar is en een gemeente niet, vraagt om een diepgaand en breed gedragen onderzoek. In mijn optiek – ik ben als gereformeerde jongeling opgegroeid – hoort daarbij het horen en luisteren naar de gemeenteleden als een onmisbare randvoorwaarde, misschien zelfs als uiteindelijke bepalende factor in het vellen van een oordeel in een dergelijke precaire zaak. Wanneer dominee Beekman dan spreekt over de ‘gemeente als geheel’ zou dit aspect al verschillende malen in het artikel de revue moeten zijn gepasseerd. Niets kom ik daarover tegen. Voor zover ik betrokken ben en de situatie ken is mijn observatie dat het een conflict is tussen kerkenraad en dominee en niet tussen gemeente en dominee. Waar Beekman dan spreekt over gemeente als geheel ontbreken de gemeenteleden. Hun stem wordt stelselmatig genegeerd: de toen nog bestaande invloed van de gemeenteleden binnen de gereformeerde kerken is helaas bij de totstandkoming van de PKN ten grave gedragen. In Goutum lijken voor mij naast kerkenraad en dominee per saldo ook de kerkenraad en de gemeente van elkaar ‘losgemaakt’.

Jan Duker, Arnhem

Vechten

Rusland vecht voor zijn verleden, Oekraïne vecht voor zijn toekomst.

Hugo Kolstee, Amsterdam

De economie is een veiling

FNV-kaderlid Anne van Dijk heeft gelijk dat een basisinkomen zou neerkomen op ‘een overheveling van degenen die het nodig hebben naar degenen die het niet nodig hebben’ (Opinie, 8 maart). Van Dijk had erbij kunnen uitleggen dat de economie een veiling is. Degene met het meeste geld kan de hoogste prijs betalen. Een bijstandsuitkering is geen vetpot, maar met een basisuitkering zouden mensen zonder ander inkomen of vermogen nog lager zakken op de economische ladder.

Mira de Vries, Amstelveen

Onbenulligheid in de Tweede Kamer

De Tweede Kamer maakt zich druk over het niet-verschijnen in de Kamer van Sigrid Kaag, maar moet ook de hand in eigen boezem steken. Voor elke onbenulligheid de minister als een hondje op te roepen om te verschijnen, leidt vanzelf tot weerstand. Ga eens wat efficiënter vergaderen en dus niet de hele dinsdagmiddag vergaderen over het vergaderen en over wie wat wel of niet mag zeggen. Een ergernis waar we onze volksvertegenwoordigers niet voor betalen. Organiseer eerst je eigen werk, Tweede Kamerleden.

Martin Groot, Heiloo

Een win-win situatie

Vader koopt in de gemeente Molenlanden een woning voor zijn dochter (Trouw, 8 maart). Omdat dochter niet meteen wilde terug verhuizen naar haar geboortedorp, belde vader met een uitzendbureau. Die waren heel blij, ik denk omdat vader tegen klinkende munt huisvesting aanbood voor zes buitenlandse werknemers. Dit is wat je noemt een win-win situatie. Vader beurt een flink huurbedrag van het uitzendbureau en het uitzendbureau berekent de huur, veelal met een opslag voor administratiekosten, door aan de buitenlandse werknemers. Ik denk dat er in de gemeente Molenlanden jonge stellen zijn geweest die ook graag deze woning hadden willen kopen, maar door de koper zijn overboden. Ik geef de gemeente Molenlanden dan ook groot gelijk dat ze dit soort praktijken aanpakken door een quotum te hanteren voor het aantal buitenlandse arbeidsmigranten per straat. Ik hoop dat de verhuurder nul op het rekest krijgt.

Martin Wolters, Haaksbergen

Reclamevrij NPO

Helemaal eens met Piet Disveld uit Zaandam (Lezersreacties, 7 maart 2022) om voor een reclamevrij kanaal op tv te pleiten. Ondanks de 600 euro per jaar die wij aan Ziggo moeten betalen om tv te kunnen kijken, worden we overstelpt met reclame en holt de kwaliteit van het tv-aanbod achteruit met spelletjes, quizzen en voetbal. Dagelijks nemen wij onze toevlucht tot Canvas, België, voor goede, informatieve documentaires en programma’s. Mijn grote wens is om voor het jaarlijkse bedrag mijn eigen kanalen te kunnen kiezen. Liever vijf zelf gekozen kanalen zonder reclame dan de huidige 200 waar ik nooit naar kijk. En ik vraag mij af waarom dit nog steeds niet kan met alle technische kennis die er is.

Ernst Detering, Den Haag

Ook een reactie insturen? Dat kan, in max. 150 woorden, naar lezers@trouw.nl.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden