Opinie

Zoveel lof verdient Schippers niet

Minister Edith Schippers en staatssecretaris Martin van Rijn van volksgezondheid, welzijn en sport. Beeld anp
Minister Edith Schippers en staatssecretaris Martin van Rijn van volksgezondheid, welzijn en sport.Beeld anp

De wachtlijsten in de zorg nemen weer toe. Vanwaar dan toch die bewondering voor minister Schippers, vraagt Eduard Bomhoff zich af.

Minister Schippers van volksgezondheid heeft haar aanhangers in de VVD die er trots op wijzen hoe hardhandig zij ingrijpt in de kosten van de gezondheidszorg.

Minister Borst van volksgezondheid had supporters bij D66, maar haar partij werd bij de verkiezingen van 2002 gehalveerd, van 14 naar 7 zetels, in verhouding een groter verlies dan voor PvdA en VVD. Wachtlijsten en bureaucratie in de zorg waren een belangrijke oorzaak van die verliezen. Ik werd toen voor korte tijd een van die voorgangers van minister Schippers over wie het Trouw-commentaar van 8 december schimpt dat het hen "nooit lukte om de uitgaven te beheersen". Het weinige dat ik in een paar maanden kon bereiken - wegwerken van de wachtlijsten voor staar-, knie- en heupoperaties - is nu door Schippers weer tenietgedaan. De wachtlijsten nemen toe en vooral tegen het einde van het jaar krijgen patiënten te horen dat ze maar in januari moeten terugkomen.

Het beleid van Schippers is in strijd met de definitie van een verzekering. Als de zorg geen 'verzekering' was, maar wat ambtelijk een 'voorziening' heet, dan mag gelden: op is op. Maar een verzekering is per definitie een open-einderegeling en moet dekking bieden op alle 365 dagen van het jaar.

Eduard Bomhoff
Minister van volksgezondheid, welzijn en sport in het kabinet- Balkenende I

Radicale verandering

Het is schandalig dat de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) accepteert dat verzekeraars werken met goedgekeurde aantallen behandelingen. Stel je voor dat schade aan de auto niet wordt betaald, omdat de verzekeraar maar een beperkt aantal reparaties heeft afgesproken. Of dat een ongeluk op de wintersport wordt vergoed in februari, maar niet met Kerstmis omdat het budget op is. Toch is dat de realiteit in de zorg en de NZa doet er niets tegen.

Een paar jaar geleden benam een stafmedewerker zich tragisch het leven uit protest tegen zinloze bureaucratie en wanbestuur bij de NZa, en de minister benoemde in reactie een vriendelijke gemeentesecretaris zonder enige kennis van de sector tot hoofd om de rust terug te brengen. Wat de NZa nodig heeft is niet rust, maar radicale verandering.

In strijd met verzekering

Valt er dan niets te bezuinigen op de zorg? Natuurlijk wel, maar niet met wachtlijsten en quota die in strijd zijn met de zekerheid die elke verzekering moet bieden. Schippers heeft goed werk gedaan bij de apothekers, onder meer door generieke medicijnen een hoofdrol te geven. Concentratie van specialistische ingrepen op minder locaties helpt ook voor de kwaliteit én voor de kosten. Maar voor de rest zou de minister moeten beginnen met de NZa eindelijk een competent bestuur te geven en een eind te maken aan het onwerkzame declaratiesysteem.

Daarna hoort sturing plaats te vinden via eigen bijdragen, de reikwijdte van het pakket en het openbreken van machtsposities. Toen ik bijvoorbeeld als minister probeerde de tarieven van de orthodontisten te verlagen, waarschuwden ambtenaren al dat de beroepsgroep een procedure zou starten. Een paar jaar later liep mijn besluit inderdaad alsnog stuk bij de rechter, niet omdat de orthodontisten niet konden werken met een lager tarief (afgestemd op het correcte aantal stoelen per praktijk), maar omdat het ministerie de beroepsgroep een veto had gegeven over hun eigen tarieven. Zulke corporatistische fouten moeten uit het systeem.

In 2002 verloor D66, omdat minister Borst zich door collega Zalm van financiën had laten 'piepelen' over het budget, zoals me dat toen aan het Binnenhof werd uitgelegd. Mensen stierven onnodig op de wachtlijst. En dat dreigt nu opnieuw. Jammer dat de commentator van Trouw enthousiast is over een minister die miskent wat een echte verzekering hoort te zijn.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden