OpinieLezers over hun ingezonden reacties

‘Zou het goed gaan met de krantenbezorger?’

null Beeld Suzan Hijink
Beeld Suzan Hijink

“In deze bevreemdende tijden biedt Trouw als mijn vaste krant een soort van houvast”, schreef Sana El Fizazi uit Rotterdam in een brief die op 21 maart de krant haalde. “Elke ochtend denk ik: ‘Zou het goed gaan met de krantenbezorger en brengt hij de krant vandaag?’ En dan klinkt zijn fietsgetik, en de krant door de bus.”

“Het was met het begin van corona een vreemde tijd, op het werk en thuis”, zegt El Fizazi (46) nu. Ze werkt namens de gemeente aan de veiligheid in een van de wijken in het zuiden van de stad. “Ik wilde daar op mijn post blijven, contact blijven houden met de inwoners. Dat is nu ook heel belangrijk, bijvoorbeeld om in te schatten wat er gaat gebeuren rond de jaarwisseling”, zegt ze. “Als je met mensen door de wijk loopt, zoals we normaal deden, dan hoor je toch veel meer dan via de telefoon. Maar je moet als ambtenaar ook de overheidsregels serieus nemen, en afstand houden.” Dan was er ook nog eens de zorg voor haar ouders, bij wie ze ineens niet meer op bezoek kon, en uiteraard de noodzaak om het virus niet mee te nemen naar haar man, die last heeft van astma, en naar haar kinderen. “Het was echt een enge tijd, de intensive cares stroomden vol en we wisten nog heel weinig van het virus.”

De bezorger achterna

El Fizazi is een grote fan van de papieren krant. “Ik ben niet van de talkshows, maar van de krant en de radio, de krant ordent het nieuws. Ik ben nooit chagrijnig in de ochtend, behalve als de krant niet komt.” Dat die krant gewoon bleef komen, hielp haar enorm. “Ik ben zelfs een keer de krantenbezorger achterna gelopen om hem te bedanken.” Niet eenvoudig, want de krant ligt al om vijf uur in de bus. “Helaas was de bezorger al te ver weg om me te horen. Mijn kinderen moesten er hard om lachen.”

De krant bracht naast coronanieuws ook afleiding. “Veel mensen klaagden na een tijdje: het gaat alleen maar over corona in het nieuws. Maar ik las ook andere dingen, ik bleef dingen uitknippen, bijvoorbeeld voor mijn kinderen. Ik heb die variëteit nodig. Ach, gekscherend zeg ik wel eens: als ik overlijd, is dat met Trouw in mijn handen.”

Lees ook:

Nu het coronavirus Nederland heeft lamgelegd, is de krantenbezorger nóg belangrijker geworden

Ook nu het coronavirus het land heeft stilgelegd doen krantenbezorgers er alles aan om de krant elke ochtend bij de lezers te bezorgen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden