Opinie

Zou elke dag ramadan Nederland stiller en veiliger maken?

Het is stil in Utrecht. Juist vanwege die stilte heb ik de saaie en rustige vinex verruild voor een multiculturele Utrechtse wijk in de binnenstad. Voor mijn gevoel krijgen deze wijken meer zon dan waar ook in Nederland. Dit komt door de zonneblijheid die van de gezichten van de inwoners straalt. Wilders zal deze wijken benoemen als het hart van sharia. Ik zeg: ‘Salaam’ voor alle saamhorigheid en gezelligheid in mijn wijk.

Maar, waar zijn de hyperactieve jongeren die het Centraal Station op stoom brengen vandaag? Waar zijn de fluitende mannen die de schoonheid van de dames op straat bezingen? Ze zijn nergens te bekennen. Het is ramadan.

Tijdens deze maand houdt een groot deel van de moslimjongeren zich strikt aan de regels van de Koran. Het vasten leert hun zichzelf te bedwingen, brengt discipline bij, geeft uithoudingsvermogen en leert hun vooral hun zelfbeheersing te bewaren. Verder leert het hun respect te hebben ten aanzien van de medemens en hun God Allah. En belangrijker nog, het leert hun de baas te zijn over hun begeerten en lusten.

Mannenoog

Ik zit in de trein naar Amsterdam en tegenover mij zit een dame met mooie gladde benen die ze gelijk kruist als ik tegenover haar kom zitten. En gelijk heeft ze, want het manne-oog is als dat van een roofdier; met gebiologeerde, vochtige en wijde pupillen. Zelfs tijdens de ramadan. ‘Mannen moeten zich kunnen beheersen’, roepen vrouwen vaak. Ik geef hun gelijk, want een man die zich goed kan beheersen kan zich ook beter focussen. 

In Mekka en Teheran denken de mannelijke machthebbers hier heel anders over. Het is niet de man die zich moet beheersen maar de architectuur die hen omringt, inclusief het verleidelijke vrouwenlichaam. De begeerte moet worden bedekt om de lust van de man in toom te houden.

Ik verleg mijn blik en probeer mijn gedachten te focussen. ‘Zou elke dag ramadan Nederland stiller en veiliger maken?’ Ik heb de overtuiging dat geloof een spiritueel dwangmiddel is om het aardse beest in de mens te temperen. Maar waarom is de islam dan toch zo’n bedreiging voor het westen als deze aanname zou kloppen? Steekt één verrotte appel de hele fruitschaal aan? Ik besluit een facebookbericht te sturen aan een vastende moslimvriend.

“Hey broer, …..Utrecht is erg stil.”

“Iedereen zit binnen te wachten op eten! LOL.”

“Komt het door de ramadan?”

“Zekert! Nederland is sowieso fijner wanneer moslimjongeren gewoon volgens de islam leven!”

Dan klinkt de stem van de conducteur.

“We naderen Amsterdam Centraal Station.”

Hooligans

Ik schrik op van het lawaai als ik uitstap. Overal zie ik witte mannen met ontbloot bovenlijf die hun tatoeages en piercings tentoonstellen als kunstwaar. Ze zingen, schreeuwen, schelden en fluiten. Zogenaamde hooligans op weg naar een voetbalwedstrijd. Het contrast kan niet groter en ik voel me licht ongemakkelijk. 

Echter, deze mannen brengen Amsterdam op stoom met hun acceptabele westerse geur. Hun verschijning hoort bij de stad; het is cultuur. En laat ik dan ook hardop uitspreken dat één rotte appel echt niet de hele fruitschaal aansteekt. Deze groep vertegenwoordigt niet alle vreedzame voetballiefhebbers. Ze vertegenwoordigen ook niet alle witte mannen. Het zijn hooligans.

Nog twee weken en dan is het alweer het einde van de ramadan en wordt het Suikerfeest gevierd. De stilte valt uit en met de gezelligheid in mijn multiculturele wijk stroomt de strenge geloofsbelijdenis terug naar Mekka. Nederland toont wederom haar ware gezicht. 

Babah Tarawally

Babah Tarawally is schrijver, columnist en programmamaker. Voor Trouw schrijft hij om de week over (verborgen) discriminatie en racisme, maar vooral over manieren om elkaar op dit thema te kunnen verstaan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden