null Beeld
Beeld

OpinieOuderen

Zorgverzekering is onrechtvaardig voor ouderen

Kees de Vries

Zorgverzekeraars snijden dekking en risico toe op gezonde, werkende mensen. 70-plussers die juist meer zorg nodig hebben, vallen buiten de boot, merkt Kees de Vries, lezer te Maasdam. De overheid moet volgens hem de zorgverzekeringen weer in handen nemen.

Hoe ouder je wordt, hoe minder keus je krijgt om je lichamelijke ongemakken te verzekeren. Jarenlang heb je je verzekering trouw afgesloten bij dezelfde zorgverzekeraar. Je was eerst nog jong en kerngezond en veroorzaakte geen medische kosten. De zorgverzekeraar hoefde vrijwel niets aan je te vergoeden. In die periode konden de verzekeringsmaatschappijen miljarden sparen van onze premies. Miljarden lagen er toen ongebruikt op de plank.

Maar nu je ouder bent geworden en lichamelijke klachten hebt gekregen, heb je wel behoefte aan zorg. Maar die krijg je minder dan je had verwacht. Want je bent boven de 70 jaar en dus te oud. Dat is oneerlijk.

In de polder

Laat me een voorbeeld geven hoe het systeem niet goed doordacht is. Stel dat je een 70-plusser bent die net een hartinfarct heeft gehad. Je bent weer thuis, maar hebt zorg nodig. Je woont in de polder en hebt een enorm probleem omdat je vanwege dat infarct acht weken lang niet mag autorijden. Er is niemand die je kan rijden naar en van het ziekenhuis, naar je huisarts, naar de ­revalidatie waar je acht weken lang twee keer per week wordt verwacht, naar de apotheek of naar winkels om boodschappen te doen.

Je bent verzekerd bij een maatschappij die een speciale verzekering hiervoor aanbiedt om te ‘ontzorgen’. Maar wat lees je op haar website? Voor 70-plussers is deze vorm minder interessant, voor hen geldt een aantal van de vergoedingen niet. De dekking en risico zijn toegesneden op gezonde, werkende mensen. Aan een verzekering spe­ciaal voor 70-plussers is niet gedacht.

32 taxiritten

De tijd gaat dringen en je moet acht keer naar het ziekenhuis en de revalidatie: 32 taxiritten die niet worden vergoed. Zelf kun je het niet betalen. Dan stel je de ziekenhuisbehandeling en de revalidatie uit. Je gaat rekken, totdat je na acht weken weer zelf mag autorijden. Je behandeling en revalidatie lopen daardoor vertraging op.

Dat doet de privatisering met de vrijgegeven typische overheidstaken. Daarom moet de zorg terug naar de overheid. Geef de zorg in handen van een instantie, zodat er ook een aanspreekpunt is. Laat de minister voor die instantie verantwoordelijk zijn, met de Tweede Kamer als controleur. Nu moeten tientallen zorgverzekeraars in de gaten worden gehouden.

Terug naar de overheid, dat scheelt. De premie kan dan verlaagd worden. Geef iedereen een all-riskverzekeringspolis met gelijke voorwaarden.

Lees ook:

Kamerlid Corinne Ellemeet: ‘Het is nu al crisis in de ouderenzorg’

Kamerlid Corinne Ellemeet (GroenLinks) maakte heel wat los toen ze de discussie aanging over medisch overbehandelen van ouderen. Ze blijft het debat zoeken, inmiddels met steun van de VVD. En waarschuwt: “Er is veel meer zorg nodig voor kwetsbare ouderen die nog thuiswonen. Het is nu al crisis”.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden